Formule 1

Formule 1: Lewis Hamilton scoort overtuigende thuispole

Hamilton

Lewis Hamilton heeft voor zijn thuispubliek op Silverstone een geweldige poleposition gescoord. In de kwalificatie stond er geen maat op de Brit, die teamgenoot Rosberg op p2 met bijna een halve seconde zijn hielen liet zien. De Red Bulls hopen morgen weer op hoge bandenslijtage bij Mercedes; Vettel en Webber bezetten morgen de tweede startrij. Teleurstellend waren Räikkönen en Alonso, op p9 en p10, en de McLarens op p11 en p14.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

Van der Garde spaart banden
In Q1 zien we meestal de mannen uit de achterhoede snel naar buiten gaan, maar dat geldt in Silverstone niet voor Giedo van der Garde. Hij krijgt morgen zijn gridpenalty van vijf plaatsen naar aanleiding van zijn aanrijding met Webber in Canada, dus heeft het vandaag weinig zin om veel banden te verbruiken. Van der Garde komt in de slotfase naar buiten, voor één getimed rondje.

Onder de streep staan op dat moment teamgenoot Pic, de Marussia's en Williamsen en verrassend Felipe Massa, die dit weekend nog verdacht weinig rondjes heeft gereden. Massa's laatste rondje is goed voor de veertiende plaats, dat is maar één plaats boven Alonso, die in de pits zit. Alonso komt echter met de schrik vrij, want er komt niemand uit de achterhoede aan zijn tijd. Bottas lijkt zich naar Q2 te rijden door Gutierrez met 2 duizendste te passeren, maar wordt vlak daarna door teamgenoot Maldonado weer onder de streep geduwd. Van der Garde kan in zijn ene rondje geen wonderen uitrichten, hij rijdt de 21e tijd, voor Max Chilton, en zal morgen dus zoals verwacht achteraan starten.

Grote namen aan de bak
In Q2 zien we een aantal grote namen in de gevarenzone. De Red Bulls en Mercedessen zijn wel veilig, maar Räikkönen, Button, Massa en Perez moeten in de slotfase nog flink aan de bak. Uitspringer in positieve zin is Daniel Ricciardo die de derde tijd klokt en een open sollicitatie doet voor de vacature die Mark Webber nalaat.

Button rijdt zich als eerste boven de rode streep, maar p10 is nog niet veilig. Perez eindigt in ieder geval achter zijn teamgenoot, maar Räikkönen en Massa kunnen Button nog verdringen. Räikkönen doet dat met een halve tiende, maar dat brengt hem ook niet verder dan p10. Massa komt dan nog en die klokt de twaalfde tijd. Daarmee is Räikkönen dus veilig, maar vallen Button, Massa, Vergne, Perez, Hülkenberg en Maldonado uit. Vooral voor McLaren een pijnlijk resultaat voor het Britse publiek.

Red Bull vs. Mercedes
Zoals wel vaker dit seizoen lijkt de strijd om de pole weer tussen de Red Bulls en Mercedessen te gaan. Bij de eerste stint zet Hamilton paarse tijden in de eerste twee sectoren en pakt hij de voorlopige pole. Teamgenoot Rosberg komt anderhalve tiende tekort, Webber en Vettel staan vier en bijna zes tienden achter Hamilton.

Tweede stint
De achterstand van de Red Bulls op Hamiltons tijd is behoorlijk groot. Kunnen Webber en Vettel de Brit van een thuispole afhouden? Webber zit in de eerste twee sectoren onder Hamiltons tijd, maar de Brit gaat daarachter alweer sneller. De laatste sector van Webber is net te langzaam, hij pakt de tijd van Rosberg, maar komt tekort voor Hamilton. Rosberg komt na Webber en hij pakt de plaats van de Australiër weer terug. Lewis Hamilton is echter bezig aan een fantastisch rondje en hij pakt Rosbergs tijd met bijna een halve seconde. Vettel komt als laatste en hij pakt zijn teamgenoot met negen tienden. Lewis Hamilton scoort dus de pole, met een uitzinnig thuispubliek als gevolg.

Achter de top vier komen een aantal verrassende namen. Paul di Resta maakt het Britse feestje compleet met de vijfde tijd. Daarachter staan Ricciardo, Sutil en Grosjean. Kimi Räikkönen komt niet verder dan p9, de tiende plaats van Fernando Alonso is helemaal teleurstellend.

Cadeautje voor publiek
Het hondstrouwe publiek in Engeland werd vandaag beloond voor hun steun. "Dit rondje was voor hen, het is geweldig om ze te zien en het voelt fantastisch om hier pole te scoren. Ik voelde me het hele weekend niet optimaal in de auto, maar het team heeft hard gewerkt en nu het erom ging, voelde de auto geweldig."

Rosberg voorziet problemen
Teamgenoot Rosberg kwam ook nog vol adrenaline uit zijn Mercedes. "Het is een geweldig gevoel om aan de kwalificatie te beginnen in de wetenschap dat je de snelste auto hebt. Het team heeft fantastisch werk geleverd om ons hier te krijgen en we maken ook op zondag stappen. Morgen zullen we niet de snelste zijn, maar we zien wel waar we eindigen."

Vettel ziet perspectief
Laatste opmerking van Rosberg zal vooral op de Red Bulls doelen en dus is voor Vettel nog alles mogelijk morgen. "Ik ben blij met vandaag. Er stond geen maat op Lewis, volgens mij wist hij een kortere route. We hebben gedaan wat we konden en we zien morgen wel hoe goed we kunnen omgaan met de banden."

Uitslag kwalificatie Grand Prix Silverstone
1. Lewis Hamilton, 1:39.607
2. Nico Rosberg, op 0.452
3. Sebastian Vettel, op 0.604
4. Mark Webber, op 0.613
5. Paul di Resta, op 1.129
6. Daniel Ricciardo, op 1.150
7. Adrian Sutil, op 1.301
8. Romain Grosjean, op 1.348
9. Kimi Räikkönen, op 1.355
10. Fernando Alonso, op 1.372

11. Jenson Button, 1:31.649
12. Felipe Massa, 1:31.779
13. Jean-Eric Vergne, 1:31.785
14. Sergio Perez, 1:32.082
15. Nico Hülkenberg, 1:32.211
16. Pastor Maldonado, 1:32.359

17. Valtteri Bottas, 1:32.664
18. Esteban Gutiérrez, 1:32.666
19. Charles Pic, 1:33.866
20. Jules Bianchi, 1:34.108
21. Giedo van der Garde, 1:35.481
22. Max Chilton, 1:35.858
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet