Porsche Cups

Porsche Cups: Nicki Thiim snelste op Silverstone, Nederlanders niet in top tien

psc silq thiim

Met een rondetijd van 2.05.220 heeft de Deen Nicki Thiim in de slotfase van de kwalificatie de poleposition voor zich opgeëist voor de morgen te verrijden derde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup race op Silverstone. Rookie en Porsche-Junior Michael Christensen maakte het Deense succes compleet door naar de tweede tijd te rijden en daarmee de winnaar van de eerste twee races, Sean Edwards, naar plek drie te verwijzen. De Nederlandse deelnemers hadden het lastig. Met een dertiende plaats was Jeroen Bleekemolen de hoogst geklasseerde landgenoot.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: racecam.de

Dit weekend staat op Silverstone de derde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup op het programma. Met twee opeenvolgende polepositions en overwinningen in Barcelona en de straten van Monaco voert Sean Edwards de tussenstand in het kampioenschap aan en start bij zijn thuisrace als huizenhoge favoriet. Nederland is met vier rijders op Silverstone goed vertegenwoordigd. Naast de vaste Porsche Mobil 1 Supercup deelnemers Sebastiaan Bleekemolen en Jeroen Mul (allebei Team Bleekemolen), alsmede de voor MOMO-Megatron uitkomende Jochen Habets, is net als in Monaco ook Jeroen Bleekemolen weer van de partij en verdedigt de kleuren van Lechner Racing.

psc silq christensen
Michael Christensen

Deense eerste rij
De vrije training op vrijdag werd verreden op een half natte baan en daarmee viel er op basis van deze uitslag nog geen pijl te trekken op de werkelijke krachtsverhoudingen in Engeland. In de kwalificatie was de baan droog en werden de snelste tijden pas in de slotfase gereden, waarbij de Denen Nicki Thiim en Michael Christensen de beste zaken deden door met een onderling verschil van slechts 0,1 seconde voor een volledig Deense eerste startrij te zorgen. Sean Edwards zat er opnieuw goed bij met een derde plaats, terwijl de Pool Kuba Giermaziak als de nummer twee in de titelstrijd met een vierde plaats netjes in het spoor van lijstaanvoerder Edwards bleef.

psc silq bleek j
Jeroen Bleekemolen

Jeroen Bleekemolen eerste Nederlander
Martin Ragginger, gisteren op de half natte baan nog snelste, moest nu genoegen nemen met een achtste plaats. Met tien rijders binnen een seconde zijn de verschillen echter niet groot en kan er in de race van alles gebeuren. Dat laatste is te hopen voor de Nederlandse deelnemers want die hadden het in de kwalificatie niet makkelijk. Beste rijder met een Nederlands tintje was Ben Barker, die als Engelse coureur van Team Bleekemolen tot plek tien kwam. Jeroen Bleekemolen kende problemen met een langzamere rijder en had ook niet de ideale set-up, waardoor de Lechner Racing-piloot genoegen moest nemen met een voor hem tegenvallende dertiende plaats, terwijl het Sebastiaan Bleekemolen en Jeroen Mul met een vijftiende respectievelijk negentiende plaats ook niet echt goed verging.

psc silq bleek s
Sebastiaan Bleekemolen

Vuil
Toch was Sebastiaan Bleekemolen niet heel erg ontevreden. "De snelheid op zich was wel goed maar met de tweede set banden werd ik in mijn eerste rondje meteen opgehouden en kwam daarna achter iemand te zitten die veel rommel op de baan gooide. Het scheelt allemaal geen seconden, maar met iedere keer een paar tienden verlies je toch veel. Met zulke kleine onderlinge verschillen sta je meteen een paar plaatsen verder naar achteren. Ben Barker en ik zaten al die tijd dicht bij elkaar, dus een tiende of elfde plaats had er zeker ingezeten." Met een 25ste plaats sluit Jochen Habets het Porsche Mobil 1 Supercup veld. De wedstrijd wordt morgen om 11.45 uur Nederlandse tijd verreden.

Uitslag kwalificatie Porsche Mobil 1 Supercup
Silverstone, 29 juni 2013
1. Nicki Thiim (DEN), Attempto Racing in 2.05.220
2. Michael Christensen (DEN), DAMS + 0.161
3. Sean Edwards (GBR), Team Allyouneed by Project 1 + 0.247
4. Kuba Giermaziak (POL), VERVA Racing Team + 0.255
5. Christian Engelhart (GER), FACH AUTO TECH + 0.362
6. Michael Ammermüller (GER), Lechner Racing + 0.445
7. Kévin Estre (FRA), Attempto Racing + 0.507
8. Martin Ragginger (AUT), FACH AUTO TECH + 0.588
9. Patryk Szczerbinski (POL), VERVA Racing Team + 0.760
10. Ben Barker (GBR), Team Bleekemolen + 0.918
11. Richie Stanaway (NZL), DAMS + 1.034
12. Clemens Schmid (AUT), Lechner Racing Academy + 1.063
13. Jeroen Bleekemolen (NED), Lechner Racing + 1.122
14. Robert Lukas (POL), FÖRCH Racing by Lukas MS + 1.194
15. Sebastiaan Bleekemolen (NED), Team Bleekemolen + 1.246
16. Markus Pommer (GER), Lechner Racing Academy + 1.345
17. Klaus Bachler (AUT), FÖRCH Racing by Lukas MS + 1.386
18. Jeffrey Schmidt (SUI), Team Allyouneed by Project 1 + 1.387
19. Jeroen Mul (NED), Team Bleekemolen + 1.531
20. Sean Johnston (USA), Team Allyouneed by Project 1 + 1.836
21. Jean-Karl Vernay (FRA), MRS GT-Racing + 2.022
22. Alessandro Zampedri (ITA), MOMO-Megatron + 2.100
23. Karl Leonard (IRL), MRS GT-Racing + 2.645
24. Esteban Gini (ARG), MRS GT-Racing + 2.729
25. Jochen Habets (NED), MOMO-Megatron + 4.572
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet