IndyCar

Indycar: James Hinchcliffe wint Iowa Corn 250 in Iowa

Andretti Autosport-coureur James Hinchcliffe behaalde op korte oval van Iowa zijn derde seizoensoverwinning. De afgelopen twee seizoenen reed Hinchcliffe op de ovals slechts 33 ronden op kop. Maar in Iowa rehabiliteerde de Canadees zichzelf met een dominant optreden door maar liefst 226 ronden op kop te rijden.Regerend Indycar-kampioen Ryan Hunter Reay eindigde als tweede met Indy 500 winnaar Tony Kanaan in zijn kielzog.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2013 Indycar Iowa Race
Heel veel Indycar-ronden in Iowa.

James Hinchcliffe wint Iowa 250 in Iowa
Canadees James Hinchcliffe behaalde voor het team van Andretti Autosport zijn derde seizoensoverwinning in tien wedstrijden. Hij versloeg regerend kampioen Ryan Hunter Reay met een verschil van 1.509 secs. Tony Kanaan die in de afgelopen drie jaren driemaal elke trede van het ereschot mocht beklimmen pakte met een derde plek wederom een podium.

James Hinchcliffe: "Hier in Iowa hebben wij een goede CV maar alles was dit jaar totaal anders. Wij probeerden gewoon een brug te slaan met de degenen die zich achter ons gekwalificeerd hadden. Aan het einde van de wedstrijd was die auto gewoon solide. Mijn crew noemt het perfect. Ik kan hun er niet genoeg dankbaar voor zijn." Na de drie 50 ronden tellende kwalificatiewedstrijden had Hinchcliffe zich als tweede gekwalificeerd.

Met zijn zege in Iowa kon Hinchcliffe steeg "Hinchtown" maar liefst vijf plaatsen in de kampioenschapsstand. Met 66 punten staat hij achter Helio Castroneves als vierde genoteerd. Omdat Castroneves voor de derde kwalificatiewedstrijd de pole realiseerde behaalde negen punten die het verschil maken met de als tweede genoteerde Ryan Hunter Reay.

2013 Kanaan Battling
Tony Kanaan in fel gevecht om de derde plek.

Helio Castroneves: "Vandaag reed ik zo hard als ik kon, maar toen ze mij na afloop vertelden dat ik slechts 8e geworden was, had ik zoiets van Wat? Die auto voelde veel beter aan dan dit. Omdat ik in het verkeer ben opgehouden heeft dit zeker posities gekost. Maar wij staan nog steeds aan de leiding en ik op hoop Pocono een beter resultaat te behalen.

Ryan Hunter Reay: "Het was moeilijk voor ons om door het verkeer terug naar voren te komen. Als je één ronde achterstand hebt dan gaat het nog wel maar vijf of zes dan wordt er voor de leiders erg moeilijk. Wij beschikten zeker over een auto die capabel was om te winnen. Maar ik maakte een fout toen ik Graham Rahal wilde passeren. Het voorste gedeelte had gewoon geen grip en daardoor maakte ik een fout. We hadden een zwaar weekend. Ik ben erg verheugd dat ik hier nog met een tweede plek wegkom. In de titelstand deed ik in ieder geval goede zaken.

2013 Franchitti Iowa geel
Opvallend. Dario Franchitti racete ditmaal niet in de overbekende Target-kleuren

Tony Kanaan: "Wij beschikten over een goede auto. Alleen de temperatuur bezorgde ons soms wat problemen waardoor ik wat plaatsen in de pits verloor. Wij probeerden de inlaat uit de sidepod te trekken zodat de motor wat extra koeling kreeg. Mooie wedstrijd. Hou er wel van als hard geracet wordt."
De wedstrijd telde slechts twee neutralisaties. In de 138e ronde schampte Alex Tagliani de muur en kon op eigen kracht herstarten. In de 155e ronde was er een korte neutralisatie voor debris.

2013 Hinchliffe winner Iowa
Dominante voorstelling van James Hinchcliffe in Iowa.

Uitslag
1. James Hinchcliffe Dallara Chevrolet 250 ronden
2. Ryan Hunter Reay Dallara Chevrolet 250 ronden
3. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 250 ronden
4. Ed Carpenter Dallara Chevrolet 250 ronden
5. Graham Rahal Dallara Honda 250 ronden
6, Simon Pagenaud Dallara Honda 250 ronden
7. Oriol Servia Dallara Chevrolet 250 ronden
8. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 250 ronden
9. Marco Andretti Dallara Chevrolet 250 ronden
10. EJ Viso Dallara Chevrolet 250 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet