NASCAR

NASCAR: A.J. Allmendinger wint Nationwide Road America

A.J. Allmendinger heeft het vertrouwen van teambaas Roger Penske na vorig jaar absoluut niet beschaamd. In juli 2012 werd Allmendinger na het gebruik van een ADHD tabletje door de NASCAR positief bevonden en werd onmiddellijk geschorst. Nog datzelfde jaar keerde Allmendinger nog terug op de circuits.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Start Road America NW

Start op Road America. A.J. Allmendinger is weer helemaal terug.

Allmendinger wint Nationwide Road America
Ook na de tijdelijke schorsing in 2012 heeft teambaas Roger Penske altijd het vertrouwen in A.J. Allmendinger weten te behouden. Voor 2013 kon Penske zijn coureur een geselecteerd aantal Indycar- en Nationwide-wedstrijden aanbieden.
Afgelopen weekend maakte Allmendinger in de Nationwide-series zijn comeback. In 2008 reed hij ervoor de laatste maal. Zelfs twee herstarts konden Allmendinger in een met vijf ronden verlengde wedstrijd niet meer van de zege afhouden. Ook in de ter ziele gegane Champcarworldseries zegevierde Allmendinger in 2006 op Road America.

A.J. Allmendinger: "Dit is zeker nu één van mijn favoriete circuits. In mijn herinnering is hij eigenlijk precies hetzelfde gebleven. Voor beide type auto's gelden eigenlijk dezelfde karakteristieken. Het enige dat er veranderd is hoe dat je de bochten moet nemen en dat je daar de "griplevels" moet zien te vinden." Teambaas Roger Penske bood Allmendinger na diens optreden tijdens de Indy 500 een aantal Nationwide-wedstrijden aan. Iets waarop de in 2012 in ongenade gevallen coureur absoluut geen nee zei. Op 17 augustus rijdt Allmendinger wederom in de Nationwide-series op Mid Ohio, "Daar wil ik zeker weer proberen te winnen"

Voor de leider in de puntenstand van het kampioenschap, Regan Smith, werd de wedstrijd een hard gelag. Owen Kelly reed hem samen met Billy Johnson van de baan. Smith werd als 32e geklasseerd en verloor waardevolle kampioenschapspunten.

Na een tweede herstart in de 54e ronde duelleerde Allmendinger met Justin Allgaier's Chevrolet Camaro maar wist in de allerlaatste ronde een comfortabele voorsprong van 1.372 secs. op te bouwen. "Ik wist dat die auto veel sneller was en dat ik de leiding kon terugpakken. En zolang ik geen fouten maakte konden ze mij niet passeren" aldus een overgelukkige Allmendinger. Justin Allgaier eindigde als tweede.

2013 Papis Dillon Sonoma
Onderonsje tussen oud GP-coureur Max Papis en Ricky Stenhouse Jr. "Danica is nog niet op deze hoogte lijkt Stenhouse Jr. tegen Papis te zeggen."

Justin Allgaier: "Ik nu niet bepaald een echte roadracer. Maar van wat hij op sommige plekken in de laatste ronde deed begreep ik dat ik nog veel moet leren!"

Parker Kligerman: "Aan het einde van de wedstrijd was het een complete chaos en je hoopt alleen maar dat je jezelf in die chaos goed weet te positioneren. En dat hopelijk de kaarten jouw kant uit zullen vallen."

Uitslag
1. A.J. Allmendinger Ford 55 ronden
2. Justin Allgaier Chevrolet 55 ronden
3. Parker Kligerman Toyota 55 ronden
4. Owen Kelly Toyota 55 ronden
5. Sam Hornish Jr. Ford 55 ronden
6. Brian Vickers Toyota 55 ronden
7. Kyle Larson Ford 55 ronden
8. Cole Whitt Toyota 55 ronden
9. Elliott Sadler Toyota 55 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 55 ronden

2013 AJ winning NW RA
A.J. Allmendinger lijkt een herboren coureur te zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet