Superstars

Superstars: Gianni Morbidelli is net te snel voor ontketende Vanthoor

De eerste race van de International Superstars Series op circuit Zolder is gewonnen door Gianni Morbidelli. De ervaren Italiaan greep de leiding vanaf pole in de eerste ronde en sloeg een gat naar de rest. Lokale held Laurens Vanthoor, gestart vanaf achteraan na technische problemen in de kwalificatie, was echter de snelste man op de baan en wist het gat in de slotfase nog te dichten naar een seconde, maar liet de teugels vieren in de laatste halve ronde. Liugi Ferrara werd derde. Kampioenschapsleider Biagi kwam er niet aan te pas en werd negende, Liuzzi eindigde als vijfde.

Morbidelli ronde 1

Tekst: Maarten Overdijk (vanaf Zolder, twitter: @maartenoverdijk)
Fotografie: Willem J. Staat


Na een droge zaterdag, begint het tijdens de pre-grid lichtjes te regenen op de Omloop van Terlaemen. De baan glimt, maar alle rijders besluiten op slicks de race aan te vangen.

Bij de rollende start is Vitantonio Liuzzi het meest alert en komt hij als eerste aan bij de remzone voor de Eerste Linkse. Gianni Morbidelli, de poleman, zit echter aan de binnenzijde en toont het meeste lef op het gladde asfalt. Als snel blijkt dat Liuzzi het niet makkelijk heeft in de Mercedes. Morbidelli slaat een gat en lokale rijder Renaud Kuppens neemt de tweede plek over. Liugi Ferrara volgt als snel het voorbeeld van Kuppens en passeert eveneens Liuzzi.

De andere Belg in het veld, Laurens Vanthoor kent een ijzersterke openingsfase. Gisteren vroeg de jonge Vlaming nog aan zijn team of de auto tegen een stootje kon. Al snel blijkt dat hij de gevechten inderdaad niet schuwt, na drie ronden is hij al opgeklommen van de achttiende naar de zesde positie.

Ferrara lijkt sneller dan Kuppens en zet de Belg onder druk. Dit leidt tot een foutje van eerstgenoemde in de Ziekenhuisbocht. Vanaf plaats drie krijgt Kuppens al snel de snel opgeklommen Vanthoor in zijn spiegels. Na een kort en fel gevecht, passeert Vanthoor zijn landgenoot resoluut in de Jacky Ickx chicane. En ook Ferrara blijkt niet veel later een prooi voor de ontketende jongeman in de Audi RS5.

De kampioenschapsleiders spelen een bijrol in deze race. Thomas Biagi rijdt in de middenmoot op plaats tien. Berton (achtste halverwege) en Liuzzi (vijfde) doen het wat dat betreft beter.

Vanthoor rijdt met het mes tussen zijn tanden. Hij is sneller dan leider en teamgenoot Morbidelli, maar het gat is met vijf ronden te gaan zo'n vier seconden. In zijn ijver verremt Vanthoor zich eenmaal in de Villeneuve chicane.

Vanthoor weet zich uiteindelijk tot op een seconde te rijden, maar ziet in de laatste ronde in dat zijn kansen minimaal zijn om zijn teamgenoot nog aan te vallen. Hij laat het gat iets oplopen. Morbidelli pakt zo zijn eerste zege, Liugi Ferrara pakt plaats drie. Renaud Kuppens eindigt een sterke race op plek vier.

Morbidelli Vanthoor

International Superstars Series
Circuit Zolder, zondag 23 juni 2013
1. Gianni Morbidelli (Audi Sport Italia) 16 ronden
2. Laurans Vanthoor (Audi Sport Italia) + 7.422
3. Luigi Ferrara (Roma Racing Team) + 13.066
4. Renaud Kuppens (Scuderia Giudici) + 18.690
5. Vitantonio Liuzzi (Mercedes Romeo Ferraris) + 19.150
6. Raffaele Gianmaria (CAAL Racing) + 27.961
7. Frabrizio Giovanardi (Petri Corse) + 36.741
8. Gianluca Berton (Team BMW Dinamic) + 37.273
9. Thomas Biagi (Mercedes Romeo Ferraris) + 37.288
10. Nicola Larini (Petri Corse) + 40.531
11. Domenico Schiattarella (Solaris Motorsport) + 43.961
12. Max Mugelli (Team BMW Dinamic) + 44.480
13. Andrea Bacci (CAAL Racing) + 1:06.848
14. Mauro Trentin (Team BMW Dinamic) + 1:07.383
15. Roberto Benedetti (RC Motorsport) + 1 ronde

Uitgevallen
16. Fransesco Sini (Solaris Motorsport)
17. Gianni Giudici (Scuderia Giudici)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet