Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Stoffel Vandoorne overheerst race 1 op Moscow Raceway. Mooie derde plaats Nigel Melker

vandoorne

Stoffel Vandoorne pakt overtuigend zijn derde overwinning dit seizoen. Vanaf pole gestart had de Belg alleen in de beginfase wat tegenstand van Antonia Félix Da Costa te duchten. Nigel Melker had zich prima gekwalificeerd en pakte na een fraai gevecht in de slotfase zijn verdiende derde podiumplaats. Geen resultaten voor klassementsleider Kevin Magnusson, die een straf kreeg in de kwalificatie en na een 17de startplaats buiten de punten eindigde. Wel geluk voor Lucas Foresti die na een zware crash ongedeerd uit zijn zwaar beschadigde bolide stapte.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto: PR

Sergey Sirotkin laat zijn auto op de grid afslaan en de Russische favoriet wordt weggeduwd naar de pits. Zuiderbuur Vandoorne heeft de beste start voor Da Costa. Stuivertje wisselen tussen de fantastisch gestarte William Buller en Melker om de derde plaats. Melker herstelt zich en pakt zijn derde plaats terug. Na een matige start van Magnusson weet de Deen zich in één ronde op te werken naar een twaalfde plaats, maar blijft daar hangen achter Arthur Pic.

Debutant Buller verliest zijn vierde plaats aan Will Stevens. De eerste drie coureurs nemen afstand, maar hebben onderling geen strijd. Stoffel Vandoorne is een klasse apart en pakt een voorsprong van drie seconden op Da Costa, die weer ruim 2 seconden voor ligt op onze landgenoot Nigel Melker. Daarachter in niemandsland Will Stevens op een vierde plaats, op 5 seconden gevolgd door een flinke strijdende groep tot en met plaats 14. Ook om de achterste plaatsen wordt er flink geknokt door zeven wagens om de 18de plaats van Mikhail Aleshin over te nemen. Dat dit niet goed zou gaan blijkt uit een flinke koprol van Lucas Foresti die na een wel heel optimistische inhaalmanoeuvre van Nikolay Martsenko wordt aangetikt, over de kop slaat en hard de bandenstapels raakt. De Braziliaan mankeert gelukkig niets en heeft veel geluk gehad na deze angstige crash.

Met nog 10 minuten te gaan weet Kevin Magnusson dan toch eindelijk Arthur Pic te passeren voor de elfde plaats, maar daar stuit zijn puntenjacht. Voorin komt Nigel Melker dichterbij Da Costa maar moet ook uitkijken voor een flink aandringende Stevens. Op kop rijdt Vandoorne onbedreigd richting finish. In de slotfase kan Melker het tempo van Da Costa niet bijhouden en moet zich breed te maken voor Will Stevens die tot het uiterste gaat om de laatste podiumplaats te bemachtigen.

Stoffel Vandoorne wint zijn derde wedstrijd voor Da Costa en Nigel Melker. De strijd om het kampioenschap wordt er weer fraaier op. Magnusson, die vandaag geen punten haalt, blijft staan op 115 punten. Stoffel Vandoorne is genaderd tot 4 punten. Op de derde plaats Da Costa met 89 punten. Morgen de tweede race in Moskou, inclusief de verplichte pitstops waar de teamstrategie weer een belangrijke rol gaat spelen.

Uitslag race 1:
1. Stoffel Vandoorne (Fortec Motorsports)
2. Antonia Felix Da Costa (Arden Caterham) +6.734
3. Nigel Melker (Tech 1 Racing) +10.050
4. Will Stevens (P1 By Strakka Racing +10.867
5. William Buller (Zeta Corse) + 34.929
6. André Negrao (Int. Draco Racing) +35.180
7. Nico Müller (Int. Draco Racing) +35.934
8. Marlon Stockinger (Lotus) +36.731
9. Oliver Webb (Fortec Motorsport) + 38.450
10. Marco Sorensen (Lotus) + 39.353

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet