Sportscars

Sportscars: Groeten uit Le Mans: Brittendorp Arnage drinkt zich in

lm13-arnage-5

Arnage. Niet alleen de naam van een van de moeilijkste bochten van het Circuit du 24 Heures du Mans, ook de naam van het ten westen daarvan gelegen dorp. Het vermoeden bestaat zelfs dat het dorp er eerder was dan de bocht. In de Le Mans-week wordt Arnage steevast omgetoverd tot Brittendorp. We gingen er een kijkje nemen.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Veel meer is het niet: een lange rechte straat met aan weerszijden verspreid liggende cafés, restaurants en brasserietjes. Speciaal voor de 24 uur hebben de horeca-ondernemers hun Arnage omgebouwd tot het Arnage van de Britten. Terras na terras, overdekt uiteraard, waaronder lange tafels met daarop een speciaal voor de gelegenheid aangepaste menukaart: hamburgers, steaks, friet en bier. Er is klein bier (neemt niemand) en groot bier (5 euro per halve liter). Kronenbourg, Amstel en Heineken vechten om voorrang.

Intussen komt een vrolijke stoet auto's terug van de parade in Le Mans. De echte fuifnummers rijden tussen de twee rotondes aan de uiteinden van de vreet- en drinkstraat even een paar keer heen en weer alvorens hun weg te vervolgen naar de campings bij Karting Nord en Maison Blanche.

De waterkanonnen waarmee cabriolets doorgaand worden besproeid, blijven deze keer achterwege. Niet nodig, de onregelmatig terugkerende hoosbuien doen dat werk al – en houden de Britten onder hun luifels. De Franse gendarmes op hun vervaarlijk ogende kisten houden de boel losjes in de gaten. Zolang niemand elkaar op de bek slaat, vinden ze het allemaal best.

Die steaks zijn trouwens prima te eten. En Amstel is best lekker na een dag sjouwen over het paddock. Waarna het nog lang onrustig werd.


lm13-arnage-6

lm13-arnage-8

lm13-arnage-9

lm13-arnage-2

lm13-arnage-4

lm13-arnage-7

lm13-arnage-10

lm13-arnage-11

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet