Sportscars

Sportscars: Groeten uit Le Mans: kwalificeren in het donker

lm13-q-8

De pole op Le Mans doet er niet toe? Dat zou je niet zeggen als je de monteurs gadeslaat tijdens de laatste nachtelijke kwalificatiesessie voor de 24 uur. Als ze niet druk om de auto rennen, ijsberen ze rokend achter de pits of duwen ze je opzij met een verse band in hun armen. Gelukkig zitten er altijd een paar goedlachse types tussen. En de coureurs? Die zijn altijd de rust zelve. Een wandeltocht langs de garages van Le Mans.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Wie een letterlijk kijkje achter de schermen neemt, ervaart pas hoe speciaal de sfeer is tijdens deze laatste Le Mans-sessie voor de grote race. Het kan nog één keer, beseft iedereen bij het team. Sommigen hebben hun werk gedaan en komen bij van de spanning, voor anderen zit de druk nog vol op de ketel. Elke seconde telt – niet alleen op de baan, maar ook in de pits. Dat alle actie kunstmatig wordt bijgelicht, geeft deze avondsessie een extra onwerkelijke spanning.

Niet overal ben je trouwens even welkom als schrijvend (en hobbyfotograferend) journalist. Bij topteams Audi en Toyota staan er zware jongens voor de deur, bij Lotus vragen ze je of wel bij het team hoort. Maar er zijn gelukkig ook teams die relaxed zijn en je rustig laten rondkijken: de meeste LMP2-teams en GTE-teams (ook Pro) heten je van harte welkom. Bij teams als OAK en SRT gaat zelfs bijna de rode loper uit. Maar die hebben dan ook fotogenieke auto's.

Bij Rebellion hebben ze wel regels, maar als je over de rode streep stapt om Nick Heidfeld en Nicolas Prost op de foto te zetten, laten ze je eerst de foto maken, en nog eentje, en nog eentje (want krijg ze er maar allebei tegelijk interessant kijkend op), totdat je vriendelijk wordt gewezen op het bestaan van die demarcatielijn.

Dus die foto zit er ook bij. Kijk maar:


lm13-q-1

lm13-q-2

lm13-q-3

lm13-q-4

lm13-q-5

lm13-q-6

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet