IndyCar

Indycar: Ryan Hunter Reay wint in Milwaukee

Regerend Indycar-kampioen Ryan Hunter Reay heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar de Indycar-wedstrijd op de oval van Milwaukee op zijn naam geschreven. Polesitter Marco Andretti kreeg de gedurende wedstrijd met elektronische problemen te kampen en viel na een lang oponthoud ver terug. Penske-coureur Helio Castroneves eindigde als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2013 Milwaukee Winner RHR

Heeft RHR voor het tweede achtereenvolgende seizoen de basis voor een Indycar-titel in Milwaukee gelegd?

Tweede achtereenvolgende Indycar-zege voor Ryan Hunter Reay in Milwaukee
Regerend Indycar-kampioen Ryan Hunter Reay heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar de Indycar-wedstrijd op de oval van Milwaukee op zijn naam geschreven. In 2006 en 2007 was Tony Kanaan de laatste coureur die in twee achtereenvolgende jaren in Milwaukee wist te winnen. Hunter Reay greep in de 190e van de 250 ronden tellende wedstrijd de kop nadat hij aan Takuma Sato voorbijging. Vervolgens versloeg hij Helio Castroneves met een voorsprong van 4.809 secs. Voor Ryan Hunter Reay betekende het zijn 11e Indycar-overwinning en zijn tweede dit seizoen. Alleen in Milwaukee zegevierde Hunter Reay al driemaal in zijn carrière. Tevens behaalde het team van Andretti Autosport haar 47e Indycar-overwinning en vijf daarvan werden op Milwaukee behaald.

Helio Castroneves eindigde als tweede terwijl zijn teamgenoot Will Power als derde eindigde.Marco Andretti reed ruim 61 ronden op kop maar zijn wedstrijd werd volledig door elektronische problemen geruïneerd. Om zo min mogelijk punten te verliezen keerde Andretti na een lang oponthoud weer terug op de baan. Hij werd als 20e geklasseerd. Simona de Silvestro zorgde door een touché met de muur in de 21e ronde voor de allereerste neutralisatie. Direct bij de herstart in de 27e ronde spinde Alex Tagliani zonder daarbij contact met een andere deelnemer te maken. Sebastien Bourdais kreeg een "drive-through" penalty opgelegd omdat hij in de pitlane over equipment was heengereden.

In de 212e ronde zorgde de Braziliaanse Ana Beatriz voor de allerlaatste neutralisatie en Hunter Reay versloeg Castroneves. Viso en Power in de pitlane. Takuma Sato eindigde als zevende maar verdient twee extra bonuspunten omdat hij het grootste aantal ronden aan de leiding gereden heeft. Dario Franchitti en Graham Rahal moesten vanwege een motorenwissel achteraan starten. Ganassi-coureur Franchitti wist achter Sato nog knap als achtste te eindigen.

Ryan Hunter Reay: "De auto deed het vandaag fantastisch. De grip en de balans verschilden nogal gedurende de wedstrijd. Maar wij konden er goed mee omgaan. Wij wisten wat wij moesten doen. Ik heb van deze race genoten."

Helio Castroneves, die eveneens als Franchitti en Power achteraan gestart was verklaarde het volgende na afloop: "Het was zwaar om achteraan te starten maar toch werd het een mooie dag voor ons. Wij waren misschien iets te conservatief in onze benadering maar wisten dat wij geduld moesten hebben. Goed werk van het team, hoewel het geen overwinning is ben ik toch erg blij hiermee." aldus Castroneves.

2013 Team Andretti Milwaukee
Team Andretti Autosport in de aanval.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet