Porsche Cups

Porsche Cups: Attempto-dubbelzege met Thiim voor Estre, kapotte koppeling kost Van Lagen podiumplaats

130615 PCC Lausitz R1
Start van de race op de Lausitzring, met Estre en Thiim voor Van Lagen

Niet Kévin Estre, maar zijn Deense Attempto Racing-teamgenoot Nicki Thiim won de zesde race van het seizoen in de Duitse Porsche Carrera Cup. Op de Lausitzring wisselden de twee drie keer van positie en kwamen uiteindelijk met Thiim voor Estre over de eindstreep. Christian Engelhart eindigde als derde. Jaap van Lagen reed in de beginfase keurig op de derde plaats, maar kreeg een drive-through vanwege een valse start. Datzelfde lot trof Pieter Schothorst. Zo was Bas Schothorst met de McGregor-DHL-Porsche van Team Bleekemolen de best geklasseerde Nederlander.

Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto: Porsche AG


Thiim pakt bij de start de leiding voor Estre en Van Lagen, daarachter Engelhart, Siedler, Lukas en Ribeiras. Aan het einde van de eerste ronde komt de melding van de wedstrijdleiding dat Jaap van Lagen binnen moet komen vanwege een valse start. Bas Schothorst is 16e, Pieter Schothorst rijdt één plaats daarachter. Ook Pieter Schothorst mag naar binnen vanwege een valse start. In de vierde ronde neemt Estre bij het aanremmen van de eerste bocht de leiding over van Thiim, maar rijdt daarbij buiten de afgrenzing van de baan en krijgt prompt een waarschuwing.

Van Lagen komt aan het eind van de vierde ronde de pits in voor zijn straf. Een ronde later ruimt "Bill Barazetti" de Zwitser Daniel Allemann hardhandig uit de weg als de Duitser met pseudoniem faliekant zijn rempunt mist. In de achtste ronde strandt Norbert Siedler met een motordefect, zichtbaar door een riante rookwok achter zijn auto. Bas Schothorst heeft ondertussen twee plaatsen gewonnen, Pieter Schothorst bevindt zich na zijn straf ver achteraan het veld. Van Lagen komt na de negende ronde als 21e door en staat daarmee weer op het eerste beeldscherm van de tijdwaarneming. In de twaalfde ronde mist Chris Bauer zijn rempunt als Jaap van Lagen aan de binnenkant eraan komt. De Duitser strandt in de grindbak, Van Lagen schuift weer een positie op.

Bij het ingaan van de 16e ronde wisselen de beide Attempto-coureurs vooraan het veld weer van positie. Thiim zet zijn auto bij het uitkomen van de laatste bocht al naast die van zijn Franse teamgenoot en pakt bij het aanremmen van de eerste bocht de leiding. Twee ronden later wint Thiim voor Estre, Engelhart, Lukas, Edwards, Riberas, Laser, De Philippi, Eng en Thuner. Bas Schothorst komt als 13e over de streep, Van Lagen eindigt als 17e.

"Ik wist het al toen ik naar de startopstelling reed", erkende Jaap van Lagen. "De koppeling was kapot en ik had alle moeite om de auto stil te houden. Voor de start heb ik het contact helemaal uitgeschakeld en pas toen het rode licht aanging weer gestart, maar ik bewoog toch teveel. Jammer, want de snelheid zat erin, ik had zeker derde kunnen worden."

Uitslag:
1. Nicki Thiim (Den), 18 r. in 26:08,707
2. Kévin Estre (Fra), op 0,893
3. Christian Engelhart (Dui), op 10,801
4. Robert Lukas (Pol), op 15,916
5. Sean Edwards (GBr), op 16,315
6. Alex Riberas (Spa), op 16,600
7. Felipe Fernandez Laser (Dui), op 18,696
8. Connor de Phillippi (VSt), op 24,990
13. Bas Schothorst (Ned), op 30,697
17. Jaap van Lagen (Ned), op 41,673
21. Pieter Schothorst (Ned), op 48,859
23. Wolf Nathan (Ned), op 57,084 (3e 'gentlemen'-klassement)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet