NASCAR

NASCAR: Derde seizoenszege voor Jimmie Johnson in Pocono

Nadat Jimmie Johnson vorige week bij de laatste herstart in Dover een penalty opliep was de Hendrick Motorsports-coureur vastberaden om dit weekend in Pocono genadeloos terug te slaan. En hoe!

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Johnson en vrouwen Pocono
Johnson legt aan zijn dochtertje en vrouw CHandra uit hoe hij gewonnen heeft.

Derde seizoenszege voor Jimmie Johnson in Pocono
In de NASCAR Sprint Cup behaalde Jimmie Johnson zijn derde seizoensoverwinning voor het team van Hendrick Motorsports. Na het debakel in Dover vorige week sloeg Johnson op Pocono keihard toe. Op de baan die ook wel de "Tricky Triangel" wordt genoemd behaalde Johnson zijn 63e NASCAR Sprint Cup-overwinning en tevens de derde dit seizoen. Ook kon Johnson zijn voorsprong in de puntenstand vergroten. Met ruim 51 punten voorsprong op Carl Edwards staat Johnson aan de leiding van het Sprint Cup-klassement. Op Pocono versloeg Johnson de Ford van Greg Biffle met ruim 1.208 seconden voorsprong. Dale Earnhardt Jr. eindigde als derde gevolgd door de Stewart Haas Chevrolets van Tony Stewart en Ryan Newman.

Jimmie Johnson: "Wat een fantastische auto. Niet alleen dat maar ook een fantastische motor. Wij beschikten over een goed brandstofverbruik en voldoende pk's. Op de rechte stukken was die auto fantastisch en deed wat ik met andere auto's wilde doen. Ik neem mijn pet af voor de mensen in de werkplaats."Een aantal neutralisaties in de slotfase van de wedstrijd konden Johnson niet van zijn stuk brengen. Ten tijde van de vierde neutralisatie in de 138e ronde had Johnson al ruim 106 ronden lang het veld aangevoerd. Vijf ronden eerder was er al een keer geneutraliseerd voor een duo-spin van Matt Kenseth en Juan Pablo Montoya. Maar Johnson overleefde alle herstarts en pakte telkens direct de leiding.Roush Fenway-coureur Greg Biffle eindigde als tweede maar gaf na afloop eerlijk toe zijn Ford geen partij vormde voor Johnson's Chevrolet.

2013 Pocono R1 Winnaar Johnson
63e NASCAR Sprint Cup-zege voor Jimmie Johnson op Pocono.

Greg Biffle: "Johnson was een klasse apart" Bij de laatste herstart slaagde de Roush Fenway-coureur erin om zowel Dale Earnhardt Jr. als Kyle Busch in de eerste bocht te verschalken door naast hen te gaan rijden en daardoor wat lucht weg te nemen. Het leverde een aanmerkelijk voordeel voor Biffle op.
Kyle Busch en Denny Hamlin eindigden respectievelijk als zesde en achtste. Beide coureurs merkten een duidelijk verschil in de verminderde pk's nadat men bij TRD de motoren vanwege de betrouwbaarheid naar aanleiding van enkele defecten iets heeft teruggebracht. Denny Hamlin: "Een verandering in pk's is vandaag en volgende week moeilijk te verteren omdat Pocono en Michigan banen zijn waarvoor je pk's nodig hebt. De concurrentie heeft een stap vooruit en wij achteruit gedaan"

2013 Start Pocono R1
Start van de wedstrijd in Pocono.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 160 ronden
2. Greg Biffle Ford 160 ronden
3. Dale Earnahrdt Jr. Chevrolet 160 ronden
4. Tony Stewart Chevrolet 160 ronden
5. Ryan Newman Chevrolet 160 ronden
6. Kyle Busch Toyota 160 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 160 ronden
8. Denny Hamlin Toyota 160 ronden
9. Kevin Harvick Chevrolet 160 ronden
10. Joey Logano Ford 160 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet