WTCC

WTCC: Chevrolet-dubbelzege met Nykjaer voor Muller, Coronel 14e na botsing

130609 WTCC R2 Nykjaer Muller
Michel Nykjaer en Yvan Muller zorgden voor een Chevrolet-dubbelzege

Nika-Chevrolet-rijder Michel Nykjaer heeft na Marrakesj en Salzburg zijn derde WTCC-overwinning binnen. In de tweede race op de Moscow Raceway zegevierde de Deen voor Yvan Muller in de RML-Chevrolet, die daarmee zijn voorsprong in de WK-stand halverwege het seizoen verder vergrootte. Rob Huff eindigde als derde. Tom Coronel ging na een botsing met Thompson in de rondte en werd als 14e geklasseerd.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)

Bij de staande start staat niet Charles Ng op pole, omdat de monteurs van zijn Engstler-team te vroeg begonnen met de reparatie van de BMW na de startcrash in de eerste race. Zo profiteert Mehdi Bennani, die de eerste startplaats erft, met Michel Nykjaer naast zich. Bennani heeft een magistrale start en slaat meteen een groot gat. Daarachter Nykjaer, terwijl Tarquini en Oriola in de strijd om de derde plaats met elkaar in botsing komen. De Spanjaard krijgt een tik van de Italiaan een gaat wijd, waarop hij terugvalt naar de zevende plaats. Coronel is al vijfde achter Thompson, daarachter rijden Huff en Oriola.

In de eerste ronde haalt Muller zonder problemen Oriola in en is daarmee zevende. Coronel zet Thompson onder druk, die achter de duidelijk langzamere Tarquini vast zit. In de tweede ronde verrast Coronel Thompson en haalt hem met een mooie actie aan de binnenzijde in. Daarmee is hij vierde. Korte tijd later is Tarquini aan de beurt en ook de Italiaan wordt door Coronel voorbij gestoken. Tarquini vecht echter terg, waarop ook Thomson profiteert. Vier breed rijden de contrahenten over het rechte stuk. Dat kan natuurlijk niet goed gaan, en dat gaat het ook niet: Coronel en Thompson komen met elkaar in botsing, nadat Tarquini Coronel raakte. Huff profiteert en schuift in de algemene verwarring door naar de derde plaats, met Muller direct in zijn kielzog.

In de vierde ronde botsen Bennani en Nykjaer in de strijd om de leiding. Bennani blijft op kop, Nykjaer kan zijn glijdende auto nog net opvangen. Daarachter rijden Huff, Miller, Oriola, Michelisz, Chilton en Tarquini. In de zesde ronde haalt Tarquini Chilton in en neemt zo de zevende plaats over. Ook bij Muller lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat hij Rob Huff kan passeren. In de zevende ronde is eerst Nykjaer succesvol: hij verrast Bennani en neemt de leiding over. Coronel is ondertussen 15e terwijl de race voor de beide Lada's van Thompson en Kozlovskiy over is.

Vooraan heeft Huff in de achtste ronde het gat naar Bennani dicht gereden, terwijl hij nog steeds Muller op zijn achterbumper heeft. Nykjaer glijdt ondertussen bijna van de baan, maar maakt zijn fout goed en houdt zijn positie. Huff valt Bennani aan, maar gaat wijd, waarop Muller kan profiteren en de Marokkaan inhaalt. Daarmee is Muller alweer tweede. Huff probeert het aan alle kanten bij Bennani en profiteert uiteindelijk in de twaalfde ronde, als Bennani in de eerste bocht aan de binnenkant teveel overstuur heeft en zonder contact in de rondte gaat. Daarmee krijgt Huff de derde plaats in handen. Aan de kop van het veld zijn er geen veranderingen meer en zo wint Nykjaer voor Muller, Huff, Oriola, Michelisz, Chilton, Tarquini en D'Aste.

Uitslag:
1. Michel Nykjaer (Den), Chevrolet Cruze WTCC, 13 r.
2. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze WTCC, op 0,379
3. Rob Huff (GBr), SEAT Leon WTCC, op 6,418
4. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon WTCC, op 7,494
5. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 8,075
6. Tom Chilton (GBr), Chevrolet Cruze WTCC, op 8,682
7. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 9,537
8. Stefano D'Aste (Ita), BMW 320 TC, op 10,306
14. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 20,716
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet