Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux: Van Hooydonck wint voor Frankenhout

480 hooydonck 9840

De pro-race van de Porsche GT3 Cup Benelux op het TT circuit van Assen is gewonnen door de Belg Jeffrey van Hooydonck. Hij wist zijn poleposition ternauwernood te verzilveren en reed daarna naar de zege. Christiaan Frankenhout werd tweede, voor Melroy Heemskerk. Xavier Maassen had de pech door in de slotfase een lekke band te krijgen.


Tekst: Maarten Overdijk (vanaf Assen, twitter: @maartenoverdijk)
Foto's: Chris van Keer en Co van der Gragt

480 start 0059

Christiaan Frankenhout komt het beste van zijn plek, maar poleman Jeffrey van Hooydonck gaat alsnog als eerste de Haarbocht in. Frankenhout moet even uitwijken voor de Belg en verliest iets momentum. Toch weet hij Melroy Heemskerk en Xavier Maassen achter zich te houden. Daarachter rijdt Bert Longin die een onrechtmatig goede start heeft gehad. In het verdere verloop van de eerste ronde weet Frankenhout direct aan te dringen bij leider van Hooydonck.


480 achter 0060


Bert Longin krijgt een drivethroughpenalty voor een valse start en lost deze in de derde ronde in. Aan kop weet Jeffrey van Hooydonck zich iets los te rijden van Frankenhout, met daarachter Heemskerk en Maassen. Na drie ronden liggen de vier leiders binnen drie seconden van elkaar. Om plaats vijf strijden Tom Langeberg en Olivier van Oost een fraai gevecht uit. Door hun strijd zien ze echter wel al snel Bert Longin weer achter hen opduiken. Het duurt niet lang voordat de Belg zijn vijfde plaats weer terug heeft.

480 duel kop 9812

Aan kop is het een kwestie van tienden afknabbelen van elkaar. Van Hooydonck heeft halverwege de race een gat geslagen van twee seconden naar Frankenhout, die Heemskerk binnen een seconde achter zich heeft. In de tiende ronde komen de leiders achterblijver Vandierendonck tegen. Heemskerk verliest daardoor kostbare tijd en komt onder druk te staan van Maassen. In de dertiende ronde probeert Maassen het bij de Haarbocht. De Limburger zit aan de buitenzijde bij het insturen en komt bij het uitkomen iets buiten de baan. Hij verliest hiermee enkele wagenlengtes.

In de strijd om plek zes blijven Van Oost en Langeberg het met elkaar aan de stok hebben. De heren wisselen enkele malen van positie.

480 heemskerk 9879


Na een ronde herstellen heeft Maassen weer de druk er vol op bij Heemskerk. Heemskerk verdedigt keer op keer goed de binnenzijde van de bochten, waardoor Maassen niet echt kans heeft. In de laatste ronde slaat dan het noodlot toe voor de Limburger. Hij krijgt een lekke band en is daarmee uitgeraced.


480 blijdschap 0072


Bandenproblemen blijft Van Hooydonck bespaard. Hij rijdt souverein naar de zege. Frankenhout rijdt de race professioneel uit op twee, Heemskerk eindigt derde.


480 podium 0081

Uitslag race 2 Porsche GT3 Cup Benelux
Dutch Power Pack Festival, TT Circuit Assen, zondag 9 juni 2013
1. Jeffrey van Hooydonck (DVB Racing) 15 ronden
2. Christiaan Frankenhout (Porsche Groep Zuid) + 3.967
3. Melroy Heemskerk (NGT) + 10.212
4. Bert Longin (First Motorsport) + 47.020


480 podium 0083


5. Olivier van Oost (THEMS Racing by Powercars) + 1:12.556
6. Tom Langeberg (Speedlover) + 1:20.929
7. Xavier Maassen (Speedlover) + 1 ronde
8. Nicolas Vandierendock (THEMS Racing by Powercars) + 1 ronde
9. Jerome Jean-Michel (Speedlover) + 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet