WTCC

WTCC: Weer een winst voor Yvan Muller, Tom Coronel tweede na sterke race

130609 WTCC R1 start
Start van de eerste race met contact tussen Muller en Coronel

Met zijn 34e WTCC-racewinst en zijn vierde zege van dit jaar vergroot Chevrolet-coureur Yvan Muller zijn voorsprong als leider in de tussenstand van de serie. Tom Coronel sloot een keurig gereden race met de ROAL-BMW als tweede af. Weliswaar was hij deels sneller dan Muller, maar mede vanwege het gebrek aan inhaalmogelijkheden op de Moscow Raceway kwam hij de Fransman niet voorbij. Norbert Michelisz werd als derde de best geklasseerde Honda-rijder, voor Rob Huff in de Allinkl-SEAT en James Thompson, die bij de thuisrace van Lada als vijfde het tot nu toe beste resultaat in de WTCC-historie voor het Russische merk behaalde.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/Photo4


Bij de rollende start pakt Muller de leiding. Achterin het veld botsen BMW-rijders Ng en Barth. Coronel is tweede en wordt in de eerste bocht licht geraakt door de Chevrolet van Muller, maar kan goed volgen. Halverwege de eersre ronde haalt Michelisz Huff in en is daarmee derde. Achter Huff rijden Thompson, Tarquini, Nykjaer en Oriola. Vanwege de gestrande BMW's in de eerste bocht komt de safety-car in actie. Ook O'Young en Karamyshev hebben bij de startcrash schade opgelopen en komen aan het einde van de ronde de pits in. In de vijfde ronde wordt het volgens de wedstrijdleiding allemaal te gortig, als de opruimwerkzaamheden te lang duren: de rode vlag wordt getoond. De reden: de afsleepkraan is defect... Bepaald geen goede beurt voor de nieuwe organisatie in Rusland!

Zoals gebruikelijk worden vanwege de safety-car twee ronden bij de oorspronkelijk geplande raceafstand van 13 ronden opgeteld. Na een tergend lange onderbreking wordt de race opnieuw gestart, zoals gebruikelijk achter de safety-car. De defecte afsleepkraan blijft, merkwaardig genoeg, in de uitloopzone van de eerste bocht staan, zodat daar een gele vlag geldt. Aan het einde van ronde vijf (in de optelling van de beide racegedeelten) wordt de race weer vrijgegeven. Muller behoudt de leiding, voor Coronel en Michelisz, Huff en Thompson. Bij de start van de zevende ronde zet Huff Michelisz onder druk, maar vooralsnog zonder resultaat, behalve het feit dat ook Thompson daardoor de aansluiting vindt. Vooraan hebben Muller en Coronel al een aardig gaatje ten opzichte van het groepje op de plaatsen drie, vier en vijf.

In het middenveld is er een aardige strijd tussen Monteiro, MacDowall, Basseng en Kozlovskiy om de plaatsen 13 tot en met 16. Coronel houdt de druk op Muller, maar in de slotfase van de race lijkt het erop dat Coronel toch meer genoegen neemt met de tweede plaats dan met onnodig veel risico te proberen, de leiding te veroveren. Zo wint uiteindelijk Muller voor Coronel, Michelisz, Huff, Thompson, Tarquini, Nykjaer, Oriola, Nash en Chilton.


130609 WTCC R2 Podium Coronel
Yvan Muller leegt zijn fles champagne in de overall van Coronel

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, 15 r. in 51:37,955
2. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 0,511
3. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 5,327
4. Rob Huff (GBr), SEAT Leon WTCC, op 6,685
5. James Thompson (GBr), Lada Granta, op 10,549
6. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 10,718
7. Michel Nykjaer (Den), Chevrolet Cruze, op 11,053
8. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon WTCC, op 14,252

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet