Formula Regional European

Eurocup FR2.0: Steijn Schothorst: “Het is heel simpel: als ik goed genoeg ben, ga ik door”

MOT SUN SR-101022

Het zat Steijn Schothorst dit weekend niet mee. Beide races in de Eurocup Formule Renault 2.0 op Spa resulteerden in een uitvalbeurt. Zet dat een lelijke streep door zijn ambities voor zijn eerste volledige jaar in de Eurocup? Niet helemaal, want volgens Steijn gaat het in de Eurocup niet alleen om de resultaten. "Het is vooral belangrijk dat je elke keer laat zien dat je het maximale eruithaalt." Maar dat het hoe dan ook een essentieel jaar wordt, daar draait deze Schothorst-telg niet omheen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Sebastiaan Rozendaal, Dutch Photo Agency; Mattijs Diepraam

In 2012 reed Schothorst een volledig seizoen NEC, met daarnaast geselecteerde Eurocup-races. In het NEC won hij tegen het eind van het seizoen twee races, op Most en Zandvoort, terwijl in de Eurocup zijn prestaties op de Nürburgring (zesde) en Barcelona eruitsprongen (achtste). Op Paul Ricard kwalificeerde hij zich bovendien vijfde voor de eerste race, maar juist in die race stond hij er na tien ronden naast. In de winter volgde hij in de voetsporen van Jos Verstappen en Hannes van Asseldonk door in Nieuw-Zeeland te gaan racen. Hij boekte er één overwinning en vijf podiumplaatsen en kwam met een zware tas vol race-ervaring terug naar Europa.

Hoewel het Eurocup-seizoen op het moment van spreken (de vrijdag voor het raceweekend van Spa) pas één raceweekend oud is, kunnen we ons toch niet aan de indruk onttrekken dat hij ten opzichte van 2012 flinke progressie heeft geboekt. Zijn goede Eurocup-resultaten van vorig jaar waren uitschieters in een seizoen waarin hij zich gemiddeld rond de 20e plaats kwalificeerde. Maar na zijn overstap deze winter van Manor MP Motorsport naar het kampioensteam van Joseph Kaufmann was hij tijdens de wintertests en tijdens het eerste weekend op Motorland Aragon voortdurend voorin te vinden. Vindt hij zelf ook dat hij is gegroeid? "Ja, zeker. Ik heb in het NEC wel races gewonnen, maar dat kampioenschap is toch een stuk minder competitief. Ik denk dat de winter in Nieuw-Zeeland in de Toyota Racing Series enorm waardevol is geweest. Vijf weekenden achter elkaar, steeds van donderdag tot en met zondag, dus dat is rijden, rijden, rijden."

"Daar komt bij: racen is niet alleen rijden. Alles eromheen speelt mee, daarin moest ik stappen maken. Daarnaast ben ik gestopt met school, zodat ik nu maar met één ding bezig ben. Vorig jaar rende ik op woensdagmiddag uit school om haastig op reis te gaan naar het volgende raceweekend. Nu kan ik me vanaf maandag al voorbereiden. En vergeet niet: in de Eurocup gaat het niet alleen om de resultaten. De klasse is zó competitief dat er altijd wel een paar jongens tussen zitten die opeens een topweekend hebben. Het gaat erom dat je constant presteert en elke keer laat zien dat je het maximale eruithaalt. Na een slechte kwalifiatie zesde worden heeft meer waarde dan altijd 25e kwalificeren en dan één keer met een gelukje winnen."

wsr-spa-13-29

Van zijn overstap naar Kaufmann heeft Steijn hoge verwachtingen, die al deels zijn waargemaakt. "Ik was erg blij met Manor MP, maar Kaufmann is natuurlijk het kampioensteam. Robin Frijns en Stoffel Vandoorne zijn wat betreft absoluut inspiratie voor me. We hebben natuurlijk eerst getest, maar toen bleek al snel dat we van beide kanten tevreden waren. Ik merkte meteen hoe goed iedereen in het team op elkaar ingespeeld was." Wat zijn zijn doelstellingen voor het seizoen? "Mijn doel is om minstens bij de eerste zes à zeven te eindigen. Daar moet dan ook wel een pole of een overwinning bij zitten, als ik nog een jaar wil doorgaan. Anders heeft het geen zin."

Kijkt hij zo realistisch naar zijn monopostocarrière? Dan hoort hij blijkbaar niet bij de jongens die tot aan de GP2 in het middenveld willen blijven rondhangen. "Als je hier geen races wint, win je nergens races. Andersom wel, kijk naar Robin en Stoffel. Het is heel simpel: als ik goed genoeg ben, ga ik door. Als ik niet goed genoeg ben, dan stoppen we met formuleauto's. Die beslissing neem ik natuurlijk niet helemaal zelf, maar in overleg met mijn vader, maar niemand schiet er iets mee op als we nog jarenlang geld zouden uitgeven aan een droom die geen werkelijkheid wordt. Dan bouw ik liever een professionele carrière op in de GT's of toerwagens." Dus zou hij zo'n stap zou overwegen die Meindert van Buuren Jr heeft gedaan: van de Eurocup in één keer naar de Auto GP? "Nee, nooit. Het budget is hetzelfde, je rijdt alleen in een gavere auto. Ik vind het mooi voor hem, ik volg Meinderts prestaties met belangstelling. Hij gaat ook steeds beter, en dat is goed om te zien. Maar zelf kijk ik er toch anders tegenaan."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet