NASCAR

NASCAR: Tony Stewart berooft Juan Pablo Montoya in Dover van eerste ovalzege

Oud F1-coureur Juan Pablo Montoya is er na zeven NASCAR-seizoenen nog steeds niet in geslaagd om in de NASCAR Sprint Cup een ovalzege te behalen. Op de Monster Mile in Dover was de allrounder dichtbij zijn eerste ovaloverwinning maar Tony Stewart versloeg de Colombiaan in het zicht van de finish.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Dover 1 Finish
Tony Stewart verslaat Juan Pablo Montoya in Dover. De Colombiaan kon niets meer uit de kast trekken.

Tony Stewart berooft Juan Pablo Montoya van eerste ovalzege
Een "drive-through" voor Jimmie Johnson betekende voordeel voor Tony Stewart. Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson zou bij een laatste herstart te vroeg op het gas zijn gegaan en werd daardoor de wedstrijdleiding met een "drive-through" bestraft. Johnson protesteerde heftig tegen deze beslissing maar vond bij de sportcommissarissen geen gehoor.
Johnson was laaiend. Bij de bewuste herstart had versloeg Johnson Montoya maar was er niet zeker van of er iets mis was met diens auto. Omdat Johnson niet helemaal zeker was probeerde hij Montoya weer diens positie terug te geven.

Jimmie Johnson: "Ik reed een halve ronde halfgas en was op hem aan het wachten maar op zeker moment moet je wéér gaan racen en ging ik terug op het gas en er vandoor. Ik hoop dat ze in zouden zien dat ik mijn positie weer in wilde leveren. Robin Pemberton van NASCAR zag het anders. "Voor ons was het duidelijk. Wij hebben hem zelfs de kans gegeven!" Johnson kwam duidelijk niet voor 8e record Monster Mile-overwinning in aanmerking.

Voordeel Tony Stewart
Johnson's penalty leverde Tony Stewart voordeel op. Zestien ronden lang wist Juan Pablo Montoya Tony Stewart achter zich te houden maar moest in de 398e zijn leiderspositie definitief prijsgeven. Juan Pablo Montoya: "Tijdens één van de reguliere pitstops brachten wij wat veranderingen en die auto kwam ineens tot leven. Dit kwam precies op het juiste moment. Maar die auto was zo verschrikkelijk "loose" dat ik Tony ook niet meer kon houden.

2013 Montoya Dover 1 Herstart
Montoya onder druk van Jimmie Johnson.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet