IndyCar

Indycar: Fransman Simon Pagenaud wint Demolition Derby in Detroit

De Fransman Simon Pagenaud heeft op Belle Isle in Detroit de tweede Indycar-wedstrijd van het weekend op zijn naam geschreven. Voor de oud Peugeot WEC-coureur betekende het tevens zijn allereerste Indycar-overwinning evenals voor het team van Schmidt Hamilton Motorsports.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/Honda Racing USA

2013 Detroit 2 Winner Pagenaud
Simon Pagenaud behaalde op Belle Isle in Detroit zijn allereerste Indycar-overwinning.

Fransman Simon Pagenaud wint Demolition Derby in Detroit
Vanaf een zesde startplek wist Simon Pagenaud de Indycar Demolition Derby in Detroit op zijn naam te schrijven. In de eerste 28 ronden telde de wedstrijd maar liefst zes neutralisaties voor diverse incidenten. Oud Champcar-kampioen Sebastien Bourdais maakte het in de 28e ronde wel erg bont door achter op Will Power te rijden. Bij dit incident waren maar liefst tien auto's betrokken! Will Power foeterde: "Once this guy was a champ and now a chump" Meerdere betrokken deelnemers verloren meerdere ronden omdat zij hun auto lieten repareren om alsnog punten te scoren. Bourdais kreeg dan ook van de wedstrijdleiding terecht een "drive-through" opgelegd.

Sebastien Bourdais: "Ik schaam me voor mijn crew. Met die drive-through werden wij van een goede klassering beroofd en dit is niet juist. Gisteren werd mijn teamgenoot er door Marco Andretti vanaf gereden en er werd geen penalty gegeven. Gedurende het weekend is er minstens wel vijftien maal contact tussen de deelnemers geweest en slechts twee of drie mensen werden bestraft waaronder ik vandaag. Ik heb die Power bij herstart nauwelijks aangeraakt en toch kregen wij een penalty. Dit is niet juist. Mijn team had beter verdiend."

2013 Detroit 2 Schade
Veel schade in Detroit.

Pagenaud pakt eerste Indycar-zege
Na de reguliere pitstopcyclus komt Simon Pagenaud in de 51e ronde definitief aan de leiding en zou die in principe niet meer afstaan. Uiteindelijk verslaat Pagenaud de Brit James met een voorsprong van 5.6323 secs.en werd in zeven wedstrijden dit seizoen de zesde verschillende winnaar.

Simon Pagenaud: "Ongelofelijk, ik weet niet hoe wij het gedaan hebben. De laatste twee ronden gebeurde er nogal wat in de cockpit. Die auto was werkelijk megasnel. Op mijn 8e ben ik met karting begonnen en na 21 jaar hard werken heb ik eindelijk mijn eerste Indycar-wedstrijd gewonnen. Hiervoor wil ik mijn familie en iedereen rondom mij heen bedanken. Zonder hun steun was dit absoluut niet mogelijk geweest!"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet