Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Pole position voor Aston Martin Racing op Silverstone

silverstone-aston-bes-sro

Aston Martin Racing start vanmiddag van pole position in de tweede race van de Blancpain Endurance Series op het circuit van Silverstone. Frederic Makowiecki was het snelste van de bijna 170 coureurs die deelnamen aan de kwalificatie. Zijn snelste ronde van 2:01.140 was net voldoende om de Nissan van Alex Buncombe voor te blijven. Uiteindelijk kwalificeerden 26 auto's zich binnen een secconde.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: SRO

In het eerste deel van de kwalificatie waren het de WRT Audi's die het voortouw namen en liet Stephane Ortelli de snelste tijd noteren. Markus Palttala in de Marc VDS Racing Team BMW wist de tweede plaats voor zich op te eisen, op een tiende van een seconde gevolgd door Ortelli's teamgenoot Frank Stippler.

Voor Boutsen Ginion kwam er al vroeg een einde aan de kwalificatie. John Hartshorne ging van de baan en de McLaren van de Brit raakte zwaar beschadigd. Gisterochtend ging het voor het Belgische team ook al fout toen Koen Wauters de andere McLaren afschreef. Het is daarom nog maar de vraag of het team vanmiddag aan de start verschijnt.

In het tweede deel was het Kessel Racing coureur Daniele Zampieri die als eerste de tijd van Ortelli wist te verbeteren. Makowiecki in de officiële Aston Martin Vantage was echter een stuk sneller en geheel volgens de verwachtingen zette de Fransman een tijd neer die vier tienden van een seconde sneller was dan die van Zampieri. WRT coureur Laurens Vanthoor en Barwell coureur Joe Osborne wisten de tijd van Makowiecki niet meer te verbeteren en finishten de tweede kwalificatie als derde en vierde, beiden nog sneller dan de snelste tijd in de eerste kwalificatie.

De eerste tijden in het laatste deel van de kwalificatie kwamen niet in de buurt van de voorlopige pole. Christopher Mies was de eerste coureur die serieus in de buurt kwam, maar de Duitser bleef op exact twee tienden van een seconde steken. Stefan Mücke zette vervolgens de Aston Martin met startnummer 97 wederom bovenaan in de derde sessie, maar zijn tijd was nog altijd langzamer dan die van teamgenoot Makowiecki. Net voor het einde wist Nissan GT Academy Team RJN er nog een laatste snelle ronde uit te persen en de derde en laatste kwalificatie als snelste af te sluiten. Buncombe's tijd was echter net niet voldoende om Makowiecki van de eerste plaats te verdringen. Het leverde Buncombe wel de pole position in de Pro-Am klasse op.

De eerste Nederlander op de grid is Yelmer Buurman. Zijn Marc VDS Racing Team BMW start vanmiddag vanaf de negende plaats. De Mercedes van Klaas Hummel start vanaf de 12e plaats. Peter Kox staat op de 16e plek en vijfde in de Pro-Am klasse. Voor Nick Catsburg (22e), Stef Dusseldorp (24e) en Xavier Maassen (28e) was de kwalificatie er een om snel te vergeten.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet