NASCAR

NASCAR: Pitstrategie bezorgt Joey Logano derde achtereenvolgende Nationwide-zege in Dover

Een strategische beslissing leverde JGR-coureur Joey Logano zijn derde achtereenvolgende Nationwide-zege in Dover op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Joey Logano Dover Winnaar

Joey Logano triomfeert voor het team van Joe Gibbs Racing op de Monster Mile in Dover.

Pitstrategie bezorgt Joey Logano derde achtereenvolgende Nationwide-zege in Dover
Met nog ruim veertig ronden te gaan beschikte Joey Logano over een achterstand van ruim vijf seconden. Maar de keuze om met nog 34 ronden te gaan voor twee banden te opteren leverde Logano uiteindelijk de eindzege op. Kyle Busch koos voor vier nieuwe banden en reed zich in "het verkeer" helemaal vast.

Voor Logano betekende het zijn eerste seizoensoverwinning en 19e zege in de Nationwide-series. Op 0.576 seconden achterstand eindigde Brian Vickers als tweede, gevolgd door Matt Kenseth, Trevor Bayne en Kyle Busch, die in de slotfase Sam Hornish Jr. nog van de vijfde plek wist te verdringen. Hornish Jr. eindigde uiteindelijk zelfs als zevende.

2013 Austin Dillon Pit Stop NNS Dover 060113
Een 8e plek voor Austin Dillon in Dover. Saillant detail: hij rijdt met het nummer 3

Joey Logano: "Het winnende moment werd door de laatste pitstop bepaald toen crewchief Jeremy Bullins voor twee banden opteerde. "Crewchief Bullins verklaarde achteraf dat hij hiertoe besloot toen de rechterkant van de auto werd opgekrikt.In de 113e ronde was Kasey Kahne verantwoordelijk voor de derde neutralisatie toen hij Mike Wallace een tikje gaf nadat hij door hem te lang was opgehouden. Een neutralisatie in de 161e ronde gooide het gehele klassement ondersteboven. Busch en Kahne besloten beiden voor een set van vier banden te gaan, terwijl negen andere coureurs voor twee banden opteerden. Zij vielen respectievelijk naar de 10e en 11e plek terug. Busch reed zich in het verkeer vast en Logano bouwde vanaf de 167e ronde een voorsprong op. Brian Vickers besloot bij de laatste neutralisatie Logano's strategie te kopiëren en dit gaf hem de genoegdoening om als tweede te eindigen.

Vickers: "Het was voor ons een goede dag vandaag. Hoe graag ik ook zou willen winnen, wij moeten van deze momenten genieten. Dit kan ik niet ontkennen. Met een nieuw team en een nieuwe organisatie heeft het ons zaker wat tijd gekost. Iets langer dan wij gewild hadden, Maar wij beginnen nu in ons ritme te komen."

Dover Logano NNS 200 060113
Prachtig Nationwide-racen op de Monster Mile.

Uitslag
1.Joey Logano Toyota 200 ronden
2. Brian Vickers Toyota 200 ronden
3. Matt Kenseth Toyota 200 ronden
4. Trevor Bayne Ford 200 ronden
5. Kyle Busch Toyota 200 ronden
6. Kasey Kahne Chevrolet 200 ronden
7. Sam Hornish Jr. Ford 200 ronden
8. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
9. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
10. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet