Porsche Cups

Porsche Cups: Zege voor Estre, Van Lagen vierde

130601 PCCD RedBullRing R1 Start

Drie uit vier: dat is de score voor de Fransman Kévin Estre na de vierde race van het seizoen in de Duitse Porsche Carrera Cup in het Oostenrijkse Spielberg. Op het 4,326 kilometer lange circuit in de deelstaat Steiermark eindigde Estre in een bijzonder spannende race net voor de lokale held Norbert Siedler en de Brit Sean Edwards. Jaap van Lagen, die twee jaar geleden op de Red Bull Ring won, eindigde als vierde.


Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR


In de eerste bocht pakt Estre de leiding voor Siedler, Edwards en Van Lagen, die op de vierde plaats een hele groep met Engelhardt, Klein, Riberas, Erhard en Stolz aanvoert. Pieter Schothorst is ondanks een beschadigde splitter 13e, de jarige Bas Schothorst komt na de eerste ronde op de 23e plaats door. Estre blijft aan de leiding, maar heeft constant de hete adem van de hevig aandringende Norbert Siedler in de nek. Bas Schothorst rijdt keurig naar voren: in de zevende ronde heeft hij twee plaatsen goedgemaakt en zet meer en meer de Duitser Jöst onder druk.

130601 PCCD RBR R1 Lagen
Jaap van Lagen eindigde als vierde

In de zesde ronde heeft Van Lagen het gat naar Edwards dichtgereden en plaatst zijn eerste aanval op de Brit. De twee rijden zelfs even zij aan zij, maar Edwards kan zijn positie vooralsnog verdedigen. Achterin heeft Bas Schothorst het meer en meer met Florian Spengler te doen. Halverwege de race passeert hij Jöst en is daarmee 18e. Neef Pieter rijdt vrij eenzaam op de 13e positie tussen Philipp Eng voor zich en Connor de Philippi achter zich.

Estre rijdt uiteindelijk de overwinning naar huis, gevolgd door Siedler, Edwards en Van Lagen. Engelhart wordt vijfde voor Klein, Erhart en Stolz. Pieter Schothorst verliest in de slotronde een plek aan De Philippi en wordt 14e, Bas Schothorst komt als 18e binnen. Wolf Nathan eindigt op de 22e plaats. "Ik heb meer geleerd dan in alle andere races dit seizoen bij elkaar. Met iedereen gestreden en een heerlijke race gereden", straalde Pieter Schothorst na afloop. Bas Schothorst verklaarde: "Veel meer zat er na mijn matige klassering bij de op-één-na-snelste tijden in de kwalificatie, waarin ik maar één vrije ronde had, niet in."

Uitslag:
1. Kévin Estre (Fra), 14 r. in 21:58,850 (gem. 165,319 km/u)
2. Norbert Siedler (Oos), op 0,168
3. Sean Edwards (GBr), op 3,998
4. Jaap van Lagen (Ned), op 4,863
5. Christian Engelhart (Dui), op 5,840
6. Marko Klein (Oos), op 15,612
7. Elia Erhart (Dui), op 20,737
8. Luca Stolz (Dui), op 21,644
14. Pieter Schothorst (Ned), op 39,206
18. Bas Schothorst (Ned), op 42,297
22. Wolf Nathan (Ned), op 43,509 (3e B-klassement)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet