NASCAR

NASCAR: Zege voor Kevin Harvick in Coca Cola 600. Vallende TV Camera verwondt tien toeschouwers

Na 389 ronden was Kevin Harvick met zijn Chevrolet in de shootout richting finish de sterkste man en behaalde in de Coca Cola 600 zijn 21e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Een vallende TV camera verwondde 10 toeschouwers en bracht behoorlijk wat schade toe aan de auto's van Kyle Busch en Marcos Ambrose.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Burnout Harvick
Kevin Harvick zegeviert in de Coca Cola 600.

Zege voor Kevin Harvick in Coca Cola 600. Vallende TV camera verwondt 10 toeschouwers
Niet Kevin Harvick is vandaag voorpaginanieuws maar een vallende TV camera waarvan de nylonbevestiging in de 122e ronde afbrak. De camera viel naar beneden en verwondde 10 toeschouwers maar trof eveneens de Toyota van Kyle Busch en de Ford van Marcos Ambrose. Kasey Kahne geloofde zijn ogen niet."Er lag iets op de baan wat door mindere mensen geraakt werd en ik schreeuwde naar Kyle Busch dat hij op de backstretch naar beneden moest gaan. Busch hoorde eigenlijk maar een grote klap maar was er zich niet van bewust wat er nu werkelijk gebeurde.

Kyle Busch: "Ik dacht dat mijn voorband klapte. Zo voelde het aan. Mijn auto vertraagde direct. Dit is zo krankzinnig en ik geloof niet dat we dit ooit eerder gezien hebben. Direct mee ophouden!"Marcos Ambrose had het gevoel dat hij door een gigantische pijl werd aangevallen. De TV-kabel wikkelde zich volledig om zijn auto heen en beschadigde een remkabel. "Een nachtmerrie maar ik heb hem overleefd" aldus Ambrose die als tiende geklasseerd werd. Na het incident besloot NASCAR de wedstrijd direct met Code Rood te onderbreken en het reglement ter plaatse aan te passen. Teams werden in de gelegenheid gesteld om hun auto's te repareren. JGR-coureur Matt Kenseth was het niet met deze beslissing eens. "Ook de andere teams profiteerden hiervan en daar werkten wel 15 mensen aan de auto's" foeterde Kenseth.

2013 CC600 Busch schade
Kyle Busch realiseert zich niet wat er nu eigenlijk echt gebeurde. NASCAR gaf hem reparatietijd. Het mocht niet baten. Hij viel met een opgeblazen motor uit.

Fox camera verwondt tien toeschouwers
De afgebroken FOX Camera verwondde 10 toeschouwers. Zeven toeschouwers liepen schaaf- en snijwonden op. Drie slachtoffers moesten naar het ziekenhuis getransporteerd worden maar konden later op de avond het ziekenhuis verlaten. Over hun exacte verwondingen weigerde de NASCAR-organisatie commentaar te geven. Na dit incident vielen er nog twee rode vlag situaties te noteren. De eerste voor twee blew-ups van Kyle Busch en Dale Earnhardt Jr. in dezelfde ronde en de tweede voor een crash waarbij Jeff Gordon, Mark Martin en Aric Almirola betrokken waren.

2013 CC600 TV Kabel
Officals ruimen de afgebroken TV kabels op.

Strategisch juiste beslissing Harvick
Na de eerste herstart in de 131e ronde namen de Busch Brothers de leiding. De laatste neutralisatie bleek rampzalig voor Kurt Busch rampzalig. Zijn auto weigerde in de pitlane te starten en verloor daardoor de leiding. Een duwtje van een safetytruck hielp en Busch kan alsnog zonder een ronde te verliezen aansluiten. Na de laatste neutralisatie in de 384e ronde maakten Kevin Harvick en Kasey Kahne de dienst uit. In tegenstelling tot Kevin Harvick besloot Kasey Kahne niet voor vers rubber te gaan. Een verkeerde beslissing want Harvick versloeg Kahne met een voorsprong van 1.491 secs. "Een mooie strategische beslissing" Kahne eindigde voor de derde maal dit seizoen als tweede hoewel zeker over de snelste auto beschikte. Bij Hendrick Motorsports was men dan ook zeer verbaasd dat Kahne bij de laatste stop geen verse Goodyears liet monteren.

2013 CC600 Keselowski Danica
Danica Patrick en Brad Keselowski crashen uit de wedstrijd.

Uitslag Coca Cola 600
1. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
2. Kasey Kahne Chevrolet 400 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 400 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 400 ronden
5. Joey Logano Ford 400 ronden
6. Ryan Newman Chevrolet 400 ronden
7. Tony Stewart Chevrolet 400 ronden
8. Clint Bowyer Toyota 400 ronden
9. Martin Truex Jr. Toyota 400 ronden
10. Marcos Ambrose Ford 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet