NASCAR

NASCAR: Nieuwe Nationwide-records voor Kyle Busch op Charlotte

In Charlotte behaalde Kyle Busch met zijn JGR-Toyota de zesde overwinning dit seizoen. Tevens verbeterde hij zijn persoonlijk record. Met 57 overwinningen blijft Busch de absolute recordhouder. Qua overmacht verbrak Busch tevens het record van Mark Martin. Van de 200 ronden reed Kyle er op Charlotte 186 aan de leiding. Tevens een nieuw persoonlijk record op Charlotte.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR, Autostock

2013 Nationwide Winnaar Busch Charlotte
Prachtig moment. Na weer een nieuw Nationwide-record gevestigd te hebben bedankt Kyle Busch het publiek.

Nieuwe Nationwide-records voor Kyle Busch op Charlotte
Met een overtuigende Nationwide-zege op Charlotte verbeterde Kyle Busch zijn persoonlijke Nationwide-records. De JGR-coureur behaalde zijn 57e Nationwide-overwinning, reed 186 ronden aan de leiding en is nu met zeven overwinningen op Charlotte eveneens recordhouder. Mark Martin behaalde er in het verleden zes zeges. Al voor de wedstrijd kondigde Busch aan dat hij zich deze records ten doel had gesteld.

Kyle Busch: "Elke keer als je met iemand op gelijke hoogte staat dan wil je die records toch verbeteren. Maar het betekent nogal wat als je de records van grootheden als Mark Martin en Jack Ingram in het verleden weet te verbeteren. Dit is erg bijzonder. Wij beschikten over een goede auto en bevonden ons in een goede uitgangspositie. Ik vertelde mijn crewchief Adam Stevens dat de concurrentie het bij deze hitte het wel eens moeilijk zou kunnen krijgen. Vooral omdat de auto's dan hier meer glijden."

Busch versloeg de Chevrolet van Kasey Kahne met een verschil van 0.939 secs. Daarachter volgde de Penske Ford van Joey Logano en de Chevrolets van rookie Kyle Larson en Kevin Harvick. Met nog ruim acht ronden te gaan zat Kahne werkelijk op de bumper van Busch maar had geen schijn van kans.

Kahne: "Hij behield gewoon zijn momentum en kon daardoor iets weglopen. Ik dacht dat wij er dichtbij waren, en als hij geen afstand genomen had, had ik zeker kans gehad."

2013 Travis Pastrana Charlotte
De prachtige Stars and Stripes uitvoering bracht Travis Pastrana echter geen geluk. Hij crashte in de wedstrijd.

Kyle Busch: "Tegen het einde van de wedstrijd moest ik behoorlijk tegen Kahne knokken. Vooral op de buitenste lijnen liep hij op mij in . Daardoor veranderde ik van lijn om mijn momentum te bewaren en deed eigenlijk hetzelfde dat hij deed. Daardoor kon ik iets afstand nemen. Het was een lijn dit ik nog niet gereden had. Eigenlijk was ik een beetje bezorgd dat het niet zou werken. Het was snel en voelde goed aan." Ondanks een lekke band wist Penske-coureur Joey Logano nog als derde te eindigen. Logano's teamgenoot Sam Hornish Jr. verloor na een neutralisatie in de 153e ronde echter veel terrein en eindigde als twaalfde.

Na de herstart in de 158e ronde kon Busch wederom afstand nemen. Een neutralisatie voor een crash van Travis Pastrana in de 165e ronde betekende dat zowel Busch als Kahne besloten om geen vers rubber te laten monteren. Een neutralisatie voor een crash tussen Michael Annett en Dakoda Armstrong in de 184e ronde bracht voor Busch uitkomst. Busch behield na zijn laatste stop de leiding en behaalde wederom een Nationwide-record zege.

2013 Sam Hornish Jr. Charlotte
Een verkeerde strategie kostte Sam Hornish Jr. waardevolle punten in het kampioenschap.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 200 ronden
2. Kasey Kahne Chevrolet 200 ronden
3. Joey Logano Ford 200 ronden
4. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
5. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
6. Trevor Bayne Ford 200 ronden
7. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
8. Matt Kenseth Toyota 200 ronden
9. Parker Kligerman Toyota 200 ronden
10. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet