Formule 2

GP 2: Thuisoverwinning voor Coletti op Monaco. Mooie tweede plaats voor MP Motorsport en Adrian Quaife-Hobbs

YMIV1008

Een hele mooie prestatie voor het Nederlandse MP Motorsport team tijdens de sprintrace van de GP2 Series in de smalle straten van Monte Carlo. Na een perfecte start kon Adrian Quaife-Hobbs jammer genoeg niet de koppositie behouden en moest hij de Monegask Stefano Coletti voor zich dulden. Het is de derde overwinning voor Coletti, die daarmee zijn koppositie verstevigt in het kampioenschap. De laatste podiumplaats ging naar de jonge Nieuw-Zeelander Mitch Evans. Daniel de Jong werd negende en viel net buiten de punten. De niet helemaal fitte Robin Frijns startte vanaf een 21ste plaats en wist uiteindelijk als 15de de finish te passeren.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Paolo Pellegrini

crash zaterdag-GP2
Foto: GP2 Series

Brokkenpiloot
Een wijze beslissing van de wedstrijdleiding om eindelijk actie te ondernemen tegen de rijstijl van Johnny Cecotto. De Venezolaan mag de sprintrace vanaf de kant gaan bekijken. De rijder was al flink aan het botsen in de vorige race in Barcelona, maar na de start van de hoofdrace maakte Cecotto het helemaal te bont door, na een slechte start, helemaal niet te remmen voor de eerste Sainte Devote bocht, rechtuit te schieten en daardoor een megacrash te veroorzaken. Eén collega van de rijder wist het op twitter mooi te vertellen door liever uit de pits te starten dan vanaf een plek dicht in de buurt van de brokkenpiloot.

Regendruppels
Vlak voor de start begint het weer te druppelen in Monte Carlo. Alle wagens staan op slicks. MP Motorsport rijder Adrian Quaife-Hobbs start vanaf poleposition. Teamgenoot Daniel de Jong start vanaf de 10de plaats terwijl Robin Frijns, na zijn opgave door de startcrash, vertrekt vanaf een 21 ste plaats.

YMIV0043

Wereldstart
Quaife Hobbs heeft een perfecte start en gaat als eerste de Sainte Devote bocht door waar alles dit keer goed gaat. Ook Mitch Evans heeft een wereldstart en pakt de derde plaats over van Calado na een uitremactie in Mirabeau. Tweede man Coletti is sneller als Quaffe-Hobbs en dringt stevig aan. In de chicane laat de MP rijder de deur wijd open staan en verliest zijn koppositie aan de Rapax rijder. Coletti rijdt op kop snelle tijden en neemt afstand met daarachter een treintje auto's met Quaife-Hobbs en een aandringende Evans, Nasr en Calado. Frijns is inmiddels 17de nadat een aantal rijders bestraft worden vanwege jump-starts.

Peloton
De voorsprong van Coletti slinkt. Er vormt zich een kopgroep van vijf wagens. Daniel de Jong blijft hangen op een tiende plaats, met daarachter een peloton van zeven wagens. Na de helft van de 30 ronden worden de banden heel belangrijk. Wie heeft zijn banden te veel belast of juist de banden gespaard. Sam Bird valt ver terug na een lekke band en moet de pits opzoeken. De Jong en Frijns profiteren en pakken daardoor een plaats.
Daniel de Jong rijdt een beetje in niemandsland op de negende plaats rond. Voor hem wordt er flink gestreden om de zesde positie tussen Binder, Ceccon en Richelmi. Achter De Jong is er een flinke groep rijders die knokken om de tiende plaats van Lancaster die door Rosenzweig wordt aangetikt en een aantal plaatsen terugvalt.
De kopgroep valt uitéén. Coletti heeft alles onder controle. Ook Quaiffe-Hobbs rijdt op een zekere tweede plaats. Om de derde podiumplaats wordt nog gestreden tussen Evans en Nasr en Calado. Robin Frijns pakt de 15de plaats over van zijn teamgenoot Lancaster.

YMIV0913
Adrian Quaife-Hobbs is blij met zijn tweede plaats

Slotfase
In de slotfase wordt het nog spannend. Quaife-Hobbs valt wat terug en wordt weer een doelwit voor Evans, maar de MP Motorsport rijder weet zijn positie te behouden. Coletti wint de race en verstevigt zijn koppositie. De derde podiumplaats gaat naar de jonge Evans. De Jong wordt negende en Frijns 15de.

Uitslag sprintrace Monaco:
1. Coletti
2. Quaife-Hobbs
3. Evans
4. Nasr
5. Calado
6. Binder
7. Ceccon
8. Richelmi
9. De Jong
10. Rosenzweig
15. Frijns
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet