NASCAR

NASCAR: Mooi weekend voor JGR Racing in Darlington. Zege voor Matt Kenseth

2013 NASCAR Kenseth Darlington

Het team van Joe Gibbs Racing beleefde in Darlington een uitermate goed weekend. Een drievoudige zege in de Nascar Nationwide-series en een tweevoudige zege in de NASCAR Sprint Cup. Bovendien werden de sancties naar aanleiding van een technische nacontrole in Kansas op 21 april j.l. aanzienlijk teruggedraaid.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Mooi weekend voor JGR Racing in Darlington. Zege voor Matt Kenseth
Twaalf ronden voor het einde van de wedstrijd nam Matt Kenseth definitief de leiding van zijn teamgenoot Kyle Busch over en won de wedstrijd met ruim 3.155 seconden voorsprong op Denny Hamlin die na een zware crash, eind maart op Fontana, zijn comeback bij het team van JGR Racing maakte.

Matt Kenseth behaalde in Darlington zijn 27e NASCAR Sprint Cup-overwinning en zijn derde dit seizoen. "Voor mij voelt dit aan als de grootste overwinning uit mijn carrière. Zeker omdat mijn eigen crewchief hier niet bij kon zijn.(Kenseth's crewchief werd door NASCAR recentelijk voor zes weken geschorst) Eigenlijk beschikten wij over een auto die slechts voor een vijfde of een zesde plek goed genoeg was. Duidelijk een teamprestatie want vervanger Wally Brown verrichtte uitstekend werk.""aldus winnaar Kenseth.

Voor Denny Hamlin betekende een tweede plek meer dan hij verwachtte. Hamlin: "Het werk van onze pitcrew leverde gedurende de avond wat extra plaatsen op. Het was één van die dagen waarin onze auto steeds beter werd. Een tweede plek was het optimale resultaat. Het leek voor mij net alsof het seizoen opnieuw begonnen was"

Fysiek gezien eiste de wedstrijd van Hamlin toch zijn tol. Hamlin: "Een aantal spieren zijn verzwakt. Ik heb een erg stijf gevoel en voel mij tevens nog behoorlijk mentaal moe. Gelukkig zijn er nog een aantal weken te gaan voor de Coca Cola 600 op Charlotte."

 

2013 NASCAR Darlington Gordon 700e start

In zijn 700e NASCAR Sprint Cup deelname eindigde Jeff Gordon met zijn Hendrick Motorsports Chevrolet als derde.

Sterk optreden Busch Family
In de 74e ronde nam Kyle Busch de leiding van zijn broer Kurt over en reed maar liefst 218 ronden aan de leiding. In de 303e ronde kwamen de leiders voor hun reguliere pitstopcyclus naar binnen. Een crash tussen Casey Mears, Kurt Busch en Brad Keselowski zorgde voor de derde neutralisatie van de dag.

2013 Keselowski Darlington Sprint Cup

Het betekende dat Kyle Busch, Matt Kenseth, Kasey Kahne en Jeff Gordon gezien hun strategie niet naar binnen kwamen. Na de herstart sloeg Busch een aanval van Kasey Kahne af.

De vierde neutralisatie voor een crash tussen David Reutimann en Josh Wise gaf de leiders de kans om alsnog nieuwe banden te monteren. Kahne nam na een herstart in de 333e ronde de kop maar verdween in de muur. Na de laatste herstart nam Kyle Busch de leiding totdat Matt Kenseth in de 355e ronde definitief de kop greep.

Uitslag
1. Matt Kenseth Toyota 367 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 367 ronden
3. Jeff Gordon Chevrolet 367 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 367 ronden
5. Kevin Harvick Chevrolet 367 ronden
6. Kyle Busch Toyota 367 ronden
7. Carl Edwards Ford 367 ronden
8. Juan Pablo Montoya 367 ronden
9. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 367 ronden
10. Ryan Newman Chevrolet 367 ronden

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet