Formule 2

GP2: Ericsson en Richelmi monopoliseren voor DAMS eerste rij Barcelona, Frijns 8e, MP in zak en as

 R6T1126

De pechvogels van de eerste twee GP2-weekenden waren in Barcelona opeens de koningen van de kwalificatie. Met onaantastbare tijden in de laatste sectoren reden DAMS-coureurs Marcus Ericsson en Stéphane Richelmi naar de twee snelste tijden in de kwalificatie voor de GP2-hoofdrace, morgenmiddag op het Circuit de Catalunya. Robin Frijns deed de hele sessie voorin mee en start als achtste. Bij MP Motorsport was men daarentegen in zak en as: Quaife-Hobbs en De Jong bezetten morgen samen de laatste rij.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Alastair Staley, GP2 Series

Het geheim van de 1-2 van DAMS zat ongetwijfeld in de laatste sector. Marcus Ericsson was na de eerste twee runs de snelste met een tijd die vooral in het slotgedeelte van de ronde tot stand kwam: daarin was hij drie tienden sneller dan de rest. In hun laatste runs beten alle concurrenten zich erop stuk: Nasr, Coletti en Bird waren alle drie sneller dan Ericsson in de eerste sectoren, om vervolgens vier tot vijf tienden prijs te geven op de Zweed. Ze reden geen slechte sectortijden, maar de DAMS-coureur had juist een onwaarschijnlijk goede gereden.

 A8C1345

Terwijl Ericsson op weg ging om dan maar zelf zijn tijd te verbeteren, kwam er toch iemand als een duveltje uit een doosje om de voorlopige pole te pakken: Stéphane Richelmi. Maar zo gek was dat ook weer niet, want Richelmi is bij DAMS de teamgenoot van Ericsson. Het Franse team had echt iets gevonden in die laatste sector. Lang duurde het plezier van de Monegask overigens niet, want zijn teamgenoot dook weer met ruim een tiende onder zijn tijd, om voor DAMS de volledige eerste startrij te claimen. De vier punten voor pole waren de allereerste punten voor Ericsson in dit seizoen. In Maleisië en Bahrein maakte hij rampzalige weekenden mee: op Sepang had hij het tempo gewoon niet, op Sakhir greep hij door pech naast de punten.

F80P2128

De Zweed, die het jaar als titelfavoriet was begonnen, kan dit weekend mogelijk een begin maken met zijn inhaalrace op de verrassend sterke Stefano Coletti. Die kwalificeerde zich als vijfde, achter Nasr en Bird, en doet dus opnieuw om de hoofdprijzen mee. Diens naaste titelrivaal Fabio Leimer staat morgen naast hem op de grid.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet