NASCAR

NASCAR: David Ragan zegeviert in Talladega Nights

2013 David Ragan Talladega 1 Doughnut

Het kleine team van Furniture Row Racing met David Ragan en David Gilliland behaalde op Talladega een vrije dubbeloverwinning in vermoedelijk de langste wedstrijd in de NASCAR-geschiedenis. Regen en crashes zorgden ervoor dat de wedstrijd maar liefst ruim 7 uur duurde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

David Ragan zegeviert in Talladega Nights
Toen David eindelijk na meer dan zeven uur over de finish ging was de echte Talladega Nights eindelijk ten einde. David Gilliland pushte in de met vier ronden verlengde wedstrijd zijn teamgenoot David Ragan naar zijn tweede NASCAR Sprint Cup-zege. Het kleine team van Furniture Row Racing versloeg in een meest onwaarschijnlijk einde van de race alle NASCAR Goliaths. Voor de laatste twee ronden Sprint gingen Ragan en Gilliland resp. als elfde en tiende van start, maar wisten elkaar in de invallende duisternis toch naar voren te rijden.. Een laatste duwtje van Gilliland bezorgde Ragan zijn tweede NASCAR Sprint Cup-overwinning.

"The Big One" kwam in de 43e ronde al redelijk vroeg toen het na een touché tussen Kyle Busch en Kasey Kahne fout ging. Bij deze crash waren maar liefst 16 auto's betrokken. Voor Busch maakte het niet uit of het zijn of Hamlin's fout was. "Ik betreur het dat ik ervoor iedereen een puinhoop van gemaakt heb" aldus Busch. Volgens Kahne kun je met de Gen6-auto gewoon niet pushen. "Dit hebben we al op Daytona gezien."

Bij de allerlaatste crash op Talladega waren 11 auto's betrokken. Daarbij landde de auto van Kurt Busch op Ryan Newman's motorkap. Het was overigens niet de eerste maal dat Newman op Daytona een auto op zijn motorkap aantrof. In 2009 deelde hij deze ervaring al eerder. Ryan Newman: "Ze kunnen veilige muren en veilige auto's bouwen maar ze kunnen nog niet eens hun koppen bij elkaar steken om de auto's op de baan te houden. Erg teleurstellend dit."

JGR-coureur Matt Kenseth reed van 192 wedstrijdronden er maar liefst 142 op kop maar eindigde teleurstellend als 8e. Wel feliciteerde hij het team van Furniture Row als eerste. "Het is altijd mooi om de underdogs te zien winnen."

2013 David Ragan Talladega 1 Winners Circle

Uitslag
1. David Ragan Ford 192 ronden
2. David Gilliland Ford 192 ronden
3. Carl Edwards Ford 192 ronden
4. Michael Waltrip Toyota 192 ronden
5. Jimmie Johnson Chevrolet 192 ronden
6. Regan Smith Chevrolet 192 ronden
7. Martin Truex Jr. Toyota 192 ronden
8. Matt Kenseth Toyota 192 ronden
9. Scott Speed Ford 192 ronden
10. Aric Almirola Ford 192 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet