IndyCar

Indycar: Sensationele zege James Hinchcliffe in Sao Paulo

2013 Podium Sao Paulo

De Canadees James Hinchcliffe heeft in Sao Paulo met zijn Andretti Autosport Dallara Chevrolet een sensationele zege behaald. In de allerlaatste bocht wist hij de Japanner Takuma Sato met een magistrale manoeuvre te verslaan.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Sensationele zege James Hinchcliffe in Sao Paulo
Met een spectaculaire actie in Sao Paulo behaalde James Hinchcliffe zijn tweede Indycar-zege. Met een magistrale manoeuvre ging de Canadees in de allerlaatste bocht aan de Japanner Takuma Sato voorbij en behaalde zijn tweede Inycar-zege dit seizoen "Pas na de finishlijn realiseerde ik mij dat ik gewonnen had" verklaarde Hinchcliffe na zijn schitterende overwinning. Sato, die twee weken geleden in St. Petersburg won beschikte tijdens het naderen van de hairpin over iets teveel snelheid. Daarvan kon Hinchcliffe duidelijk profiteren.

2013 Finish Sao Paulo Hinchcliffe

Hinchcliffe: "Een van de "coolste" dingen in de autosport is om op de laatste meters te winnen. Dit zal ik mij lang blijven herinneren. Takuma Sato maakte zich wel erg breed en verdedigde uitstekend totdat hij zichzelf een beetje uitremde.

Takuma Sato: "Ik verdedigde mij uit alle macht. Vooral met de grip was het de allerlaatste ronden wel erg moeilijk. Vanuit rijdersoogpunt waren die laatste ronden prachtig. Het was wel jammer dat ik hem in de allerlaatste bocht in de allerlaatste ronde verloor. Marco Andretti eindigde als derde. Daarachter volgden Oriol Servia en Josef Newgarden. Laatstgenoemde was zelfs als laatste gestart. EJ Viso eindigde als zesde. Polesitter Ryan Hunter Reay kwam niet verder dan een elfde plek. Will Power had zich vanaf een 22e plek tot de 11e opgewerkt tot mechanische problemen een voortijdig einde aan zijn wedstrijd maakten. Nog minder verging het zijn teamgenoot Helio Castroneves. Die was zelfs bij drie aanrijdingen betrokken.

De laatste Canadees die een Indycar-wedstrijd in Brazilië won was de betreurde Greg Moore. "Greg was mijn held. Toen ik in Indycar arriveerde moest ik vanwege de reputatie die Canada met haar Indycar-coureurs heeft, druk op mijzelf zetten. Ik ben er erg trots op dat ik op dit niveau zoveel succes heb!"

Hoewel Tony Kanaan met zijn geblesseerde arm over helse pijnen beschikte reed hij een schitterende wedstrijd die echter door gebrek aan brandstof niet beloond bleef. Polesitter Ryan Hunter Reay speelde na een lekke band geen rol van betekenis meer en eindigde slechts als elfde.

Uitslag
1. James Hinchcliffe Dallara-Chevrolet 2U09m34.7383s
2. Takuma Sato Dallara-Honda + 0.3463s
3. Marco Andretti Dallara-Chevrolet + 1.1376s
4. Oriol Servia Dallara-Chevrolet + 1.1745s
5. Josef Newgarden Dallara-Honda + 1.6516s
6. EJ Viso Dallara-Chevrolet + 2.8119s
7. Dario Franchitti Dallara-Honda + 3.5961s
8. Simona de Silvestro Dallara Chevrolet + 4.7772s
9. Simon Pagenaud Dallara-Honda + 7.6331s
10. Charlie Kimball Dallara-Honda + 9.0265s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet