WTCC

WTCC: Muller beheerst naar winst in eerste race Hungaroring, Coronel strijdend zesde

Muller Hun 73

Met een beheerst optreden vanaf pole is Yvan Muller naar de overwinning in de eerste WTCC-race van het weekend op de Hungaroring gereden. Voor een uitzinnige menigte van 70.000 Hongaren hield hij thuisfavoriet Norbert Michelisz een halve seconde achter zich. Daarachter trok Tom Coronel de meeste aandacht met zijn duels met Tom Chilton en Rob Huff. De BMW-coureur finishte als zesde.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: WTCC

Muller legde de basis voor zijn overwinning door de dragrace naar de eerste bocht nét te winnen van Norbert Michelisz, Mullers collega op de eerste rij. Onder luid gejuich en getoeter van de Hongaarse fans ging het veld rollend van start, waarbij iedereen op de tribunes hoopte dat de Hongaar in de oranje-zwarte Honda de Fransman in de Chevy te vlug af zou zijn. Het lukte bijna, maar Muller hield stand. In de ronden erna sloeg de RML-coureur een gaatje van een seconde en wist dat verschil bijna de hele race in stand te houden. Michelisz drong aan het slot nog wel aan, maar kwam nooit dicht genoeg in de buurt om Muller echt te bedreigen. Het was alweer Mullers derde overwinning van het seizoen.

Na Muller, Michelisz en Tarquini, die een eenzame race naar de derde plaats reed, kwam ook de rest van het veld ongeschonden de eerste bocht door. Maar in de tweede ronde ging het alsnog mis. De twee ROAL-coureurs stonden al snel onder verdenking als de boosdoeners: Coronel tikte Monteiro van de baan af, waarna de Portugees een ronde later met een lekke band hard rechtdoor ging bij het aanremmen voor de eerste bocht, terwijl Coronels teamgenoot Darryl O'Young een carambole in gang zette die Pepe Oriola, James Thompson, Fredy Barth en hemzelf uitschakelde.

Coronel was in het vervolg van de race de grote smaakmaker. Door sterke starts van Huff en Bennani was hij vanaf zijn vijfde startplaats teruggezakt naar de zevende plaats, maar dat werd alweer gauw P6, toen hij in de tweede ronde Bennani passeerde. Het gat met Tom Chilton op de vijfde plaats was snel gedicht, waarna de Nederlander drie ronden lang de Cruze van de Brit opjoeg. In de vijfde ronde dook de BMW er in de voorlaatste bocht met een blokkerend linkervoorwiel langs. Bennani, op het vinkentouw, glipte er meteen achteraan.

Vervolgens reed Coronel ook het gat met Huff dicht, maar de regerend wereldkampioen bleek een aanzienlijk hardere noot om te kraken. Toen Coronel uiteindelijk de Brit buitenom probeerde te verschalken, duwde Huff hem naast de baan, waarna Bennani opnieuw kon profiteren. Coronels positie stond nog wel ter discussie, want halverwege de race werd bekendgemaakt dat zijn actie in de eerste ronde onderwerp van onderzoek door de stewards was geworden. Later werd duidelijk dat Coronel zelf een tikje van achteren had gekregen en daardoor in de auto van Monteiro werd geduwd.

WTCC, Hungaroring, 1e race, 5 mei 2013

1. Yvan Muller (Chevrolet Cruze) – RML – 12 ronden,i in 23'17"125
2. Norbert Michelisz (Honda Civic) – Zengö - 0"617
3. Gabriele Tarquini (Honda Civic) – JAS – 12"670
4. Rob Huff (Seat Leon) – Münnich – 13"573
5. Mehdi Bennani (BMW 320 TC) – Proteam - 13"861
6. Tom Coronel (BMW 320 TC) – ROALl – 14"133
7. Tom Chilton (Chevrolet Cruze) - RML - 15"021
8. Alex MacDowall (Chevrolet Cruze) – Bamboo – 17"343
9. James Nash (Chevrolet Cruze) – Bamboo - 18"073
10. Michel Nykjaer (Chevrolet Cruze) – Nika – 18"465
11. Marc Basseng (Seat Leon) – Münnich - 23"782
12. Hugo Valente (Seat Leon) - Campos - 28"395
13. Franz Engstler (BMW 320 TC) – Engstler – 29"116
14. Stefano D'Aste (BMW 320 TC) – PB - 30"474
15. Charles Ng (BMW 320 TC) – Engtler - 34"221
16. Fernando Monje (Seat Leon) – Campos – 35"498
17. Mikhail Kozlovskiy (Lada Granta) - Lada - 39"708
18. Rene Münnich (Seat Leon) – Münnich – 44"193

Snelste ronde: Yvan Muller, 1'55"801

Uitgevallen
5e ronde - Darryl O'Young
3e ronde - Tom Boardman
2e ronde - Tiago Monteiro
1e ronde - Fredy Barth
1e ronde - James Thompson
1e ronde - Pepe Oriola
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet