VLN

VLN: Column Jeroen Bleekemolen: Goede generale repetitie op de Nordschleife

Ter voorbereiding op de 24 uursrace op de bekende Nurburgring Nordschleife deed ik daar afgelopen zaterdag mee aan een 4 uursrace. We kwamen als 10e over de finish. Niet het resultaat waar we op hoopten, maar toch hebben we veel vertrouwen voor de 24 uursrace dat we voorin mee gaan doen.

Net als tijdens de 24 uursrace reed ik samen met Bernd Schneider en Sean Edwards in de Mercedes SLS van Black Falcon. Op vrijdag hadden we trainingen, waarbij het weer helaas erg slecht was. Er kwamen best wat problemen boven, waardoor ik uiteindelijk helemaal niet aan rijden toe gekomen ben.

Op zaterdagochtend hadden we de kwalificatie. Helaas ging Sean Edwards er in de eerste ronde vanaf, waardoor we geen tijd konden zetten. Sean kon er absoluut niets aan doen, maar dat hoort bij de Nordschleife. Het was nog steeds slecht weer en er reden 219(!) auto's mee.

Hierdoor moesten we dus achteraan starten. Gelukkig mochten we, omdat we tot de snelste klasse behoren achteraan de snelste groep starten. Niet alle deelnemers kunnen tegelijk van start, dat zou te gevaarlijk worden. Dus wordt er in groepen gestart. Wij mochten als 70e beginnen. Gedurende de race zijn we naar voren gekomen en uiteindelijk op de 10e plaats beland. Het veld is enorm sterk, de meeste topteams waren aanwezig om zich voor te bereiden op de 24 uursrace.

Ik reed in het midden van de race, toen de baan net begon op te drogen. Ze stuurden mij als een van de eerste auto's met slicks naar buiten, eigenlijk net een ronde te vroeg. En dat was echt lastig. De Nordschleife is ontzettend snel en er is bijna geen uitloop. Dus fouten worden hard afgestraft. Gelukkig verliep alles goed, maar ik heb zeker een paar momenten gehad waar het bijna fout ging. Ik had ook nog niets gereden tot de race. Mijn laatste ronde op de Nordschleife was vorig jaar, dus dat maakte de uitdaging alleen maar groter. Het werd steeds droger en bij de finish was het nagenoeg opgedroogd.

Het blijft geweldig om hier te rijden. Met alle deelnemers, het enorme snelheidsverschil tussen alle auto's en zo'n ontzettend uitdagend circuit is dit toch een van de mooiste dingen om te doen als coureur. Volgende week gaan we nog een dag testen op de Nordschleife en hopelijk zijn we dan helemaal klaar voor de 24 uursrace, die op 19 en 20 mei verreden wordt. Vorig jaar waren we een van de favorieten. Toen kreeg ik helaas al na 4 ronden een klapband en belandde met 270 km/u in de vangrail. Het was een van de grootste klappers die ik ooit gemaakt heb. Hopelijk hebben we dit jaar iets meer geluk, want we moeten zeker weer een kans maken. Hoewel de competitie enorm is, want er zijn wel 30 teams die kunnen winnen. We hebben er zin in!

Groet,

Jeroen Bleekemolen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet