DRDO

DRDO: Vol startveld en veel strijd in Gullwing Racing Insurance DRDO (Update met foto's)

Zandvoort, 23 april 2013. Het eerste evenement van de Gullwing Racing Insurance Dutch Race Driver Organisation van het nieuwe seizoen trok maar liefst 41 equipes. Op een zonnig Circuit Park Zandvoort viel bijna de helft in de prijzen.

Tekst en foto's: PR


480-drdo-start

De Gullwing Racing Insurance Dutch Race Driver Organisation staat voor gezelligheid, veel rijden in een kort tijdbestek, competitie en een uitstekende prijs-fun verhouding. Dat deze formule aanslaat, bleek overduidelijk tijdens de seizoensopener op Circuit Park Zandvoort. Met 41 auto’s was het startveld met ruim de helft gegroeid ten opzichte van 2012. “We zijn blij verrast”, aldus medeorganisator Dillon Koster. “De autosport kampt met teruglopende startvelden, maar bij ons is het juist omgekeerd. De DRDO voorziet duidelijk in een behoefte.”

Gerwin Schuring kwam met de meest indrukwekkende auto naar Circuit Park Zandvoort: een ex-WTCC BMW 320 si. “Andy Priaulx heeft hier een race mee gereden in het WTCC, de auto is daarna ingezet door een privateer”, aldus de gelukkige eigenaar. “Ik heb de auto pas afgelopen donderdag opgehaald, twee minuten voor de start van de vrije training was de BMW raceklaar.” Gerwin was de snelste tijdens de kwalificatietraining, maar kampte tijdens de eerste race met pech. “Ik ga vaker aan de races van de DRDO deelnemen”, beloofde hij.
Overige opvallende nieuwkomers in het veld waren onder meer Bas Baars en Marcel Roeleveld, die de Dieselklasse versterkten met hun fraaie Volvo S60, en Chris v.d. Berg met een heuse Renault 5.
Onder de deelnemers zagen we ook veel ‘oude bekenden’, waaronder de regerend kampioenen Jeroen de Roode en Hans Creemers (Specialklasse, BMW 325i E30), Marloes Dijkhuis (Dieselklasse, Seat Ibiza TDi) en Philip Romijn (BMW M3 Cup).
De startgrid van de eerste race was een lust voor het oog. Het startveld was zo groot, dat de laatste auto’s tot in de Arie Luyendijk bocht stonden opgesteld!

480-drdo-bocht

Zege Dennis van der Linden – Herman Peene
In de eerste race van de Gullwing Racing Insurance BMW M3 Cup wierpen diverse rijders zich op als kanshebber. Meervoudig racewinnaar Robert Westerholt lag in de beginfase op kop, maar hij moest de strijd met pech staken. De equipe Dennis van der Linden – Herman Peene greep uiteindelijk de eerste zege van het seizoen, na een felle strijd met onder meer Philip Romijn. Achter de equipe Pelle en Ivar Moens debuteerde Menno van de Grijspaarde zeer sterk met een derde plaats.

Revanche
In de tweede race nam Robert Westerholt zijn sportieve revanche. Gestart vanaf de tiende startplek vocht hij zich snel naar voren. Hij won onbedreigd, gevolgd door Philip Romijn en de runner-up van 2012 Mark Bol Raap.
Dennis van der Linden – Herman Peene eindigden, ondanks een ‘handicap’ van 15 seconden, als vierde. “Om de competitie nog spannender te maken, werken we met ingang van dit seizoen met resultaatseconden”, vertelde medeorganisator Danny van Dongen. “De winnaar moet tijdens de volgende race 15 seconden langer in de pits staan tijdens de verplichte pitstop, de overige rijders op het podium krijgen ook resultaatseconden. We hebben vandaag al gezien dat het werkt.”

480-drdo-podium

Debutanten zegevieren
De Gullwing Racing Insurance Specialklasse telde maar liefst 22 auto’s. Het vermaarde raceteam Day V Tec meldt zich vanaf dit seizoen in de strijd met een vijftal BMW’s 130i, bestuurd door nieuwkomers in de autosport. Day V Tec kwam, zag en overwon in de DRDO. In de eerste race greep David Rijks de overwinning voor het team, gevolgd door zijn teamgenoot Cas Renders. In de tweede race waren de rollen precies omgekeerd.
Rob ten Herkel vergrootte de feestvreugde binnen het team door in de tweede race de derde plaats op te eisen. In de eerste wedstrijd streed Ten Herkel lange tijd om de zege, tot hij enkele ronden voor de finish de handdoek in de ring moest werpen.
Marc Rooker veroverde de enig overgebleven podiumplek, hij eindigde met zijn BMW 3-serie als derde in de eerste race.

Op titeljacht
Gerard van Schaijk en Martin de Weerd grepen vorig seizoen met respectievelijk één en drie puntjes naast de titel in de Dieselklasse. Tijdens de eerste races van het nieuwe seizoen nam het duo overtuigend de leiding in het tussenklassement van de Gullwing Racing Insurance Dieselklasse. Achter het stuur van hun VW Golf TDi wonnen ze de eerste race en eindigden ze in de tweede heat op de tweede stek. De DRDO-oudgedienden Thierry Köhler (Seat Ibiza TDi) en de equipe Gert-Jan Zantingh – Dik Groenhart (VW Golf TDi) stelden in de eerste race het zilver en brons veilig. De tweede race eindigde in een zege voor Bas Baars en Marcel Roeleveld, met op de derde plaats Ramon Zuketto (BMW 1-serie).
Renger van der Zande, één van de mannen achter de nieuwe klassesponsor Gullwing Racing Insurance en voormalig DTM-coureur, bleef samen met zijn teamgenoot Ronald van de Laar twee keer met lege handen achter. Zij deelden de BMW 3-serie van Van de Laar. “Maar ik kom dit seizoen nog een paar keer terug”, aldus Renger.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet