Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Oud Masters winnaar Takuma Sato wint Long Beach Grand Prix

Oud Masters winnaar Takuma Sato heeft in de straten van Long Beach voor het team van A.J Foyt Racing zijn allereerste Indycar-overwinning behaald. Sato is daarmee de eerste Japanner die in Indycar weet te winnen. Graham Rahal eindigde als tweede gevolgd door Justin Wilson die zelfs geen kwalificatieronde wist af te leggen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

2013_sato_long_beach
Takuma Sato schrijft historie in Long Beach. Hij is de eerste Japanner die een
Indycar-wedstrijd weet te winnen.


Oud Masters winnaar Takuma Sato wint Long Beach Grand Prix.
Takuma Sato is er bij zijn 52e Indycar-start in geslaagd om als eerste Japanner voor het team A.J. Foyt Racing de Indycar Grand Prix van Long Beach op zijn naam te schrijven. Bij Foyt Racing heeft men ruim 11 jaar op een overwinning in de Indycar-series moeten wachten. De Braziliaan Airton Daire bezorgde het team in Kansas in 2002 de allerlaatste Indycar-overwinning. Teambaas A.J. Foyt himself was niet in Long Beach aanwezig. Hij bezorgde het team op Silverstone 1978 de allerlaatste “roadcourse”-overwinning. In 2012 was Sato tijdens de Indy 500 al dichtbij zijn allereerste Indycar-zege maar crashte na een overenthousiaste actie in de laatste ronde van de wedstrijd.

Nadat Tony Kanaan in de eerste bocht was stilgevallen ging Sato onder neutralisatie over de eindstreep. Sato was als vierde vanaf de tweede startrij vertrokken. Graham Rahal eindigde voor het team van zijn vader als tweede. Voor Rahal was het zijn beste Indycar-resultaat sinds Texas in juni 2012. Vanaf een 24e startplek reed de Brit Justin Wilson een schitterende wedstrijd en eindigde als derde. Daarachter eindigde polesitter Dario Franchitti, gevolgd door J.R. Hildebrand die in 2012 eveneens als vijfde in Long Beach eindigde.

De Andretti Autosport-coureurs James Hinchcliffe en Ryan Hunter Reay elimineerden zichzelf. Hinchcliffe liet zich door Tony Kanaan bij een herstart verrassen en Ryan Hunter Reay viel met een kapotte voorvleugel naar de 23e plek terug. Bij een duel met de Braziliaanse Ana Beatriz eindigde de regerende kampioen in de bandenstapels. Penske-coureur Will Power eindigde teleurstellend als 16e. De Australiër verloor aanvankelijk motorvermogen en viel naar de 8e plek terug. Toen hij vervolgens bij een pitstop zijn motor liet afslaan was Power’s lot eigenlijk wel bezegeld. Alex Tagliani werd het slachtoffer van een overenthousiaste Charlie Kimball-actie. Beiden speelden geen rol van betekenis meer. Een technisch defect veroorzaakte bij A.J. Allmendinger voor het team van Roger Penske andermaal een teleurstelling.

2013_justin_wilson_lb
Prachtige wedstrijd van Justin Wilson in Long Beach. Vanaf een 24e startplek naar
een podiumplek. Chapeau!

Uitslag
1.Takuma Sato Dallara Honda 80 ronden
2. Graham Rahal Dallara Honda 80 ronden
3. Justin Wilson Dallara Honda 80 ronden
4. Dario Franchitti Dallara Honda 80 ronden
5. JR Hildebrand Dallara Chevrolet 80 ronden
6. Oriol Servia Dallara Chevrolet 80 ronden
7. Marco Andretti Dallara Chevrolet 80 ronden
8. Simon Pagenaud Dallara Honda 80 ronden
9. Simona de Silvestro Dallara Chevrolet 80 ronden
10. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 80 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet