NASCAR

NASCAR: JGR Toyota-coureur Matt Kenseth wint vanaf pole in Kansas. Zware crash Busch/Logano

JGR Toyota-coureur Matt Kenseth is er als eerste coureur sinds 2008 in geslaagd om een NASCAR Sprint Cup-wedstrijd vanaf pole te winnen. Voor Kenseth was het overigens de tweede maal in zijn carrière dat hij vanaf pole won. Vrijwel de gehele wedstrijd beschikte Kenseth over een dominante auto. Voor Kenseth betekende het tevens zijn 26e NASCAR Sprint Cup-overwinning en zijn tweede overwinning dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR/Toyota Motorsports USA

2013_kansas_kenseth_tweede_zege
Matt Kenseth wint voor de tweede maal vanaf pole. In NASCAR een zeldzaamheid.
De laatste maal gebeurde dit in 2008.


JGR Toyota-coureur Matt Kenseth wint vanaf pole in Kansas
Voor de tweede maal in zijn NASCAR Sprint Cup-carrière zegevierde JGR-coureur Matt Kenseth vanaf pole. In 2008 gebeurde dit voor de laatste maal in de NASCAR Sprint Cup. Kenseth kreeg nam na een neutralisatie definitief de leiding van Ricky Stenhouse Jr. over. Bij een herstart in de 222e ronde nam Kenseth definitief de leiding van Martin Truex Jr. over.

Matt Kenseth: “Een droom is bewaarheid geworden om deze auto te mogen besturen. Deze auto is het gehele seizoen al zo verschrikkelijk snel geweest. Het zijn allemaal titelkandidaten. Ik ben blij dat ik hierin mag racen.” Kasey Kahne kwam met zijn Hendrick Motorsports Chevrolet duidelijk iets te kort en moest met een tweede plek genoegen nemen. Overigens eindigden Kenseth en Kahne vorige maand eveneens als eerste en tweede in Las Vegas.
Matt Kenseth: “Ik dacht werkelijk dat hij me te pakken had, want de auto was de laatste vijf ronden wel erg “loose”. Voor Kenseth betekende het zijn tweede overwinning met Joe Gibbs Racing. Bij Roush Fenway Racing behaalde Kenseth 24 overwinningen. Voor de eerste maal dit seizoen leek Stenhouse Jr. aanspraak te gaan maken op een Sprint Cup-overwinning. Een neutralisatie kort na zijn reguliere stop pakte voor Stenhouse Jr. in het nadeel uit. Hij eindigde als elfde.

Zware dag voor Team Penske en JGR Racing
Ondanks een overwinning van Matt Kenseth werd het zowel voor JGR Racing als Team Penske een zware dag. In de vijfde ronde spinde de JGR Toyota van Kyle Busch die zonder schade zijn weg kon vervolgen. Regerend kampioen Brad Keselowski werd daarbij echter door een andere deelnemer geraakt en liep averij op. Keselowski verloor zelfs een ronde maar wist zich dankzij een uitstekende Penske-strategie te herstellen en ging uiteindelijk als zesde over de eindstreep. Tijdens de vorige wedstrijd in Texas werden de Penske Ford’s na afloop afgekeurd omdat de achterkant niet conform was. Bij Penske is men hiertegen in beroep gegaan. De definitieve uitspraak wordt a.s. dinsdag verwacht.

2013_kansas_logano_out
Joey Logano laat zijn beschadigde Penske Ford achter.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet