Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

GP2: Leimer van pole naar zege in hoofdrace Bahrein, weinig vreugde voor Nederlanders


_a8c0263

Met dezelfde zekerheid als waarmee Fabio Leimer gisteren naar de pole reed, eiste de Zwitser de zege voor zich op in de GP2-hoofdrace in Bahrein. De coureur van Racing Engineering kwam daarmee in de stand om het kampioenschap op gelijke hoogte met Stefano Coletti, die tweede werd. Er was weinig vreugde voor de Nederlanders in de wedstrijd. Robin Frijns begon goed en was eigenaar van de snelste ronde toen hij zijn neus eraf reed in een optimistische inhaalactie op Richelmi. Daniël de Jong was na één ronde de eerste uitvaller.


Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Dat de winnaars van de twee races in Maleisië in de GP2 de mannen van dit moment zijn, werd meteen na de start van de hoofdrace duidelijk. Fabio Leimer was goed weg van pole, maar Stefano Coletti nog beter vanaf de vierde startplek: de Monegask had vrij baan omdat de tweede startplaats van Marcus Ericsson leeg was. De Zweed was blijven staan op de dummy grid. In de eerste ronde moest Leimer nog alles doen om Coletti achter zich te houden, maar al gauw bouwde de Zwitser een veilige marge van een paar seconden op. De rest van de race stond in het teken van bandenmanagement: net als in de hoofdrace in Maleisië deed Leimer dat het beste. Ook na zijn bandenwissel kwam zijn zege niet meer in gevaar. Het was een overwinning waar geen enkele discussie over mogelijk was.

_r6t5296

Achter de twee GP2-toppers van deze seizoensopening was er een glansrol weggelegd voor Alexander Rossi. De Amerikaan stapte zonder enige voorbereiding in en reed op fenomenale wijze naar het podium. Rossi was op de startgrid al de beste debutant en kwam vervolgens redelijk goed weg bij de start. Hij pitte vroeg, al in de zevende ronde. Daarna had hij het geluk dat de pitstops van zijn directe rivalen in de race, Sam Bird en Felipe Nasr, mislukten. Zelf zette Rossi zulke sterke tijden neer in zijn outlaps dat Stefano Coletti na zijn bandenwissel nog maar nét voor Rossi terug op de baan kwam. Aan het slot kwam de Amerikaan nog wel onder druk te staan van Felipe Nasr, die zijn banden goed had gespaard, maar de Caterham-coureur wist zijn derde plaats te behouden.

_a8c0325

Daarmee stal Rossi de show van die andere debutant, Robin Frijns. De Maastrichtenaar verloor een plaatsje bij de start en duelleerde vervolgens met Julian Leal en Kevin Giovesi om de tiende plaats. Na zijn pitstop noteerde hij de snelste ronde van de wedstrijd, maar kwam vervolgens vast te zitten achter de DAMS-auto van Stéphane Richelmi. Rondenlang probeerde Frijns erlangs te komen, wetend dat hij sneller was en dat hij zijn banden aan het kapotrijden was in de directe luchtstroom van de man uit Monaco. In de 20e ronde ging het mis: aan het eind van het rechte stuk zette Frijns zijn auto naast die van Richelmi. Hij zat er weliswaar behoorlijk naast, maar zijn ingangsnelheid was duidelijk te hard om de bocht te kunnen halen. Richelmi stuurde in en het contact was onvermijdelijk. De DAMS-coureur viel ter plekke uit, Frijns moest een nieuwe neus halen. Met een drivethrough als bestraffing van zijn optimistische actie daar nog eens bovenop eindigde de Nederlander kansloos als 21e en laatste.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet