Formule 1

Formule 1: Nico Rosberg verrast met poleposition

rosberg


Waar alle ogen waren gericht op Vettel, Alonso en Räikkönen heeft Nico Rosberg vriend en vijand verrast met de poleposition in Bahrein. Daarmee heeft Mercedes de tweede pole op rij te pakken. Achter Rosberg starten morgen Vettel en Alonso.

Tekst: Daan Jeuken

Foto: Mercedes

Gridstraffen
De kwalificatie in Bahrein begint in de wetenschap dat er ten minste drie gridstraffen zullen worden uitgedeeld. Esteban Gutiérrez krijgt vijf plaatsen straf vanwege zijn aanrijding met Sutil in China, Mark Webber wordt drie plaatsen teruggezet voor zijn aanrijding met Jean-Eric Vergne en Lewis Hamilton krijgt vijf strafplaatsen omdat hij na een spin vanochtend een nieuwe versnellingsbak heeft moeten laten monteren.

Voorlaatste startrij
In Q1 is het opvallend dat McLaren én Mark Webber al op zachte banden rijden. Daarmee zijn ze natuurlijk snel veilig en kunnen we onze ogen richten op Giedo van der Garde. Die is in de eerste run de langzaamste en klaagt over de boardradio dat er iets los zit in zijn cockpit. De Nederlander gaat naar binnen en mag het in de laatste minuut nog een keer proberen. Van der Garde verbetert zich en pakt de tijd van Max Chilton. Teamgenoot Pic heeft updates op zijn auto en is bijna een seconde sneller dan Van der Garde en de Marussia’s. Dat is goed nieuws voor Caterham.

Behalve de Caterhams en Marussia’s staan Ricciardo en Guttierez ook onder de streep, de Williamsen staan daar net boven. Ricciardo rijdt zich veilig en duwt Maldonado onder de streep. Die maakt in zijn laatste ronde een flinke fout en valt dus uit. Gutierrez komt niet verder dan de achttiende plaats en met zijn vijf startplaatsen straf betekent dat hij morgen als laatste start. Van der Garde start morgen dus vanaf de voorlaatste startrij.

Di Resta blinkt uit
In de slotfase van Q2 heten de mannen onder de streep Button, Perez, Hülkenberg, Ricciardo, Bottas en Vergne. Boven de streep staan Sutil (10), Räikkönen, Webber, Grosjean, Massa en Vettel (5) en van deze zes komt alleen Grosjean (die een late stint reed) niet meer naar buiten. Verrassende veilige man tussen Rosberg, Alonso en Hamilton is Paul di Resta.

Button blij
Ricciardo rijdt zich als eerste boven de streep, hij duwt Sutil naar de rode zone. De Duitser verbetert zich ook en duwt Räikkönen onder de streep. Button verdringt Ricciardo en Räikkönen verdringt tot slot teamgenoot Grosjean. Dan is het gedaan en dat betekent dat de uitvallers Grosjean, Perez, Ricciardo, Hülkenberg, Bottas en Vergne heten. Opvallend is de reactie van Jenson Button, die juicht dat hij Q3 heeft gehaald. Dat zegt veel over de vorm van McLaren.

Polestrijd
De eerste minuut van Q3 is al een kleine opluchting: in tegenstelling tot in China zien we auto’s rijden. De strijd om de pole kan wel eens spannend worden, Lotus-teambaas Eric Boullier verwacht dat Alonso, Vettel en Räikkönen zullen uitvechten wie vooraan mag starten. In Q2 zat Rosberg er ook verrassend goed tussen. Die slaat ook de eerste slag, hij is sneller dan Alonso, Hamilton en Di Resta.

Massa op hard
De zes anderen wachten op de laatste minuten van Q3 en daar zorgt Ferrari voor de grote verrassing. Felipe Massa rijdt de kwalificatie op de harde band en geeft dus de kwalificatie op voor de race. Interessante keuze van Ferrari.

Alle tien rijders zijn in de laatste minuut op de baan, dus dat levert goede actie. Webber komt als eerste, rijdt een slordig rondje en eindigt onder Rosberg, Alonso en Hamilton. Sutil pakt de tijd van zijn teamgenoot, maar die slaat terug en pakt zijn teamgenoot weer. Tegenvallend is Kimi Räikkönen, die eindigt achter de Force India’s. Op zijn harde banden zet Massa zich wel voor de Force India’s.

Dan komt Nico Rosberg en die laat in de tussentijden al zien dat hij inderdaad een gevaarlijke outsider is. Hij rijdt wederom een erg goede ronde en doet wat hij in Q2 ook doet: verrassen met de allersnelste tijd. Vettel bijt zich er meteen op stuk en de Duitser pakt p2. Alonso maakt zijn ronde na een paar foutjes niet af en eindigt derde. Dat betekent de tweede pole op rij voor Mercedes, dit keer staat Rosberg vooraan.

Achter Alonso eindigen Hamilton en Webber, maar die worden morgen dus respectievelijk vijf en drie plaatsen teruggezet. Daardoor schuiven Massa, Di Resta en Sutil op naar p4, 5 en 6. Dan start Webber morgen, gevolgd Räikkönen, Hamilton en Button.

Uitslag kwalificatie Bahrein
1. Nico Rosberg, 1:32.330
2. Sebastian Vettel, op 0.254
3. Fernando Alonso, op 0.337
4. Lewis Hamilton, op 0.432**
5. Mark Webber, op 0.748
6. Felipe Massa, op 0.877
7. Paul di Resta, op 0.905
8. Adrian Sutil, op 0.916
9. Kimi Räikkönen, 0.997
10. Jenson Button, geen tijd

11. Romain Grosjean, 1:33.762
12. Sergio Perez, 1:33.914
13. Daniel Ricciardo, 1:33.974
14. Nico Hülkenberg, 1:33.976
15. Valtteri Bottas, 1:34.105
16. Jean-Eric Vergne, 1:34.284

17. Pastor Maldonado, 1:34.425
18. Esteban Gutiérrez, 1:34.730**
19. Charles Pic, 1:35.283
20. Jules Bianchi, 1:36.178
21. Giedo van der Garde, 1:36.304
22. Max Chilton, 1:36.476

* Drie startplaatsen straf
**Vijf startplaatsen straf

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet