GT

GT: SMP Racing pakt Blancpain pole op Monza

480-70-ferrari

SMP Racing heeft bij haar debuut in de Blancpain Endurance Series op Monza de pole position opgeëist. Alessandro Pier Guidi was met de Ferrari 458 Italia van het Russische team de snelste van 180 coureurs die deelnamen aan de kwalificatie op het Italiaanse circuit. De ProSpeed Competition Porsche van onder andere Xavier Maassen start vanmiddag vanaf de tweede positie.

Tekst en foto: Marcel ten Caat (vanuit Monza)

De snelste tijden werden in het derde en laatste deel van de kwalificatie. Kort na aanvang van de derde sessie viel de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra van Niki Mayr-Melnhof bij het uitkomen van de pit lane stil en besloot de wedstrijdleiding de sessie door middel van een rode vlag stil te leggen.

Met enkele minuten vertraging ging de kwalificatie weer van start en werd het vervolgens dringen op het circuit. 58 auto’s gingen vrijwel gelijktijdig het circuit op, op zoek naar een gaatje om een vrije ronde te kunnen rijden.

Kort na de herstart waren het Alex Buncombe (Nissan) en Franck Perera (Porsche) die snelle tijden lieten noteren, maar het was Pier Guidi die nog sneller ging. De Italiaan zette de snelste tijd neer, een 1m48.298s, en kon vervolgens afwachten wat de concurrentie zou doen. Perera en Buncombe wisten de tijd van Pier Guidi niet meer te verbeteren en werden zelfs nog een positie teruggeduwd toen Maxime Soulet in de ProSpeed Competition Porsche naar de tweede plaats ging.

Bij Marc VDS Racing Team wist Yelmer Buurman’s teamgenoot Maxime Martin de BMW Z4 GT3 op de zevende plaats te kwalificeren. Buurman had voor de kwalificatie nog gemeld dat hij blij zou zijn met een top 15 kwalificatie. De tweede auto van het team, met onder andere Nick Catsburg, kwam niet verder dan de 28e plek. Catsburg zelf moest tijdens zijn snelste ronde even van het gas en omdat de onderlinge verschillen erg klein waren verloor hij hierdoor de kans op een betere klassering.

Stef Dusseldorp’s Hexis Racing McLaren zal vanaf de 14e plaats van start gaan, terwijl Peter Kox zich met de Lamborghini Gallardo op de 18e plek kwalificeerde. Pro-Am kampioen Niek Hommerson begint de race vanmiddag vanaf plek 22.

Uitslag kwalificatie Blancpain Endurance Series Monza

1. SMP Racing (Pier Guidi), Ferrari, 1m48.298s
2. Prospeed Competition (Soulet), Porsche, + 0.223s
3. Pro GT by Almeras (Perera), Porsche, + 0.329s
4. Nissan GT Academy Team RJN (Buncombe), Nissan, + 0.387s
5. MRS GT Racing (Eng), McLaren, + 0. 408s
6. Belgian Audi Club Team WRT (Rast), Audi, + 0.441s
7. Marc VDS Racing Team (Martin), BMW, + 0.461s
8. Beechdean AMR (Adam), Aston Martin, + 0.472s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet