NASCAR

NASCAR: Vierde Nationwide-zege voor Kyle Busch in Texas

Kyle Busch behaalde afgelopen vrijdagavond zijn vierde Nationwide-zege in Texas dit seizoen. Na een weinig succesvol seizoen met zijn eigen team in 2012 besloot Busch voor de Nationwide-series weer terug te keren naar het team van Joe Gibbs Racing waarvoor hij tevens in de Sprint Cup uitkomt.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2013_nationwide_texas_1_busch
55e Nationwide-zege voro Kyle Busch in Texas.

Vierde Nationwide-zege voor Kyle Busch in Texas
In zes Nationwide-wedstrijden behaalde Kyle Busch maar liefst vier overwinningen. Op de Texas Motor Speedway verbeterde Busch zijn eigen persoonlijk record. Hij heeft nu maar liefst 55 Nationwide-zeges op zijn naam staan waarvan zes op de Texas Motor Speedway. Brad Keselowski eindigde op 2.272 seconden achterstand als tweede. Daarachter volgden Austin Dillon, Dale Earnhardt Jr. en Kevin Harvick.

Een incident waarbij Sam Hornish Jr. na een touché van Jeremy Clements in de 141 ronde werd uitgeschakeld bepaalde het definitieve wedstrijdbeeld. Hornish Jr. blijft nog wel leider in het kampioenschap maar zijn puntenvoorsprong bedraagt op Regan Smith nog slechts twee punten.

Kyle Busch: “Een zware wedstrijd. Maar gedurende de race moesten wij constant verbeteringen aanbrengen. Zowel Keselowski als Hornish Jr. waren erg sterk en met de strategie en pitstops vielen de kaarten precies onze kant uit. Op een gegeven moment dacht ik dat ik snel terrein verloor. Die banden waren verschrikkelijk maar wij moesten ze toch sparen”

Brad Keselowski: “Als je een elitecoureur in een eliteauto zet dan krijg je vanzelfsprekend eliteresultaten.” Bij een neutralisatie in de 66e ronde opteerden Keselowski, Hornish Jr. en Busch alleen voor brandstof. In de 73e ronde ging Kasey Kahne als eerste aan hen voorbij.

Korte tijd later volgde de rest en Hornish Jr. had al meer dan acht seconden verloren en was naar de negende plek teruggevallen. Bij een volgende neutralisatie in de 95e ronde bleek dat zij een set banden uitgespaard hadden en hierbij duidelijk voordeel hadden en bij de herstart waren de rollen duidelijk omgedraaid. Hornish Jr. stormde regelrecht terug naar de kop van het veld. Vanaf de 168e ronde stonden alle deelnemers qua bandenverbruik weer op gelijke voet en moesten allemaal met een set van vier banden richting finish.

Aan de kop veranderde de kop tussen elf coureurs maar liefst 22 keer. En daarmee werd het Nationwide-record, dat uit 2005 dateert, definitief verbroken.

2013_nationwide_texas_hornish_jr
Sam Hornish Jr. verliest kostbare punten


Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 200 ronden
2. Brad Keselowski Ford 200 ronden
3. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
4. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 200 ronden
5. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
6. Matt Kenseth Ford 200 ronden
7. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
8. Kasey Kahne Chevrolet 200 ronden
9. Brian Vickers Toyota 200 ronden
10. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet