Formule 3

F3: Marciello verslaat Rosenqvist in spannend duel

130414_f3_silverstone_r3_rosenqvist
Rosenqvist (hier nog voorop) en Marciello waren de smaakmakers van de race

Een spannend duel tussen waarschijnlijk de twee voornaamste favorieten voor de kampioenstitel in het FIA EK Formule 3 van dit jaar, de Zweed Felix Rosenqvist en de Italiaan Raffaele Marciello, was het hoogtepunt van de derde en afsluitende race op het circuit van Silverstone. Rosenqvist leidde 14 ronden lang, maar in de voorlaatste ronde plaatste Marciello een geslaagde aanval op de Hangar Straight, nam daarmee de leiding over en reed vervolgens de overwinning naar huis. De Zweed kwam als tweede over de eindstreep, gevolgd door Alex Lynn als best geklasseerde Brit voor eigen publiek.


Tekst: René de Boer (vanuit Silverstone, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA F3/Thomas Suer

130414_f3_silverstone_r3_start
Start van de derde en laatste race van het weekeinde op een nog vochtig circuit

Rosenqvist pakt de leiding bij de start, terwijl verder in het veld Måns Grenhagen in de rondte gaat. Bij het uitkomen van Magott’s gaat Sven Müller in de rondte en belandt in het gras. Rosenqvist leidt na de eerste ronde, gevolgd door Lynn, Marciello, Buller, Wolff, Auer, King, Mardenborough, Serralles en Latifi. Voor Cheever is de race afgelopen na een bezoek aan de grindbak bij Copse. Dennis van de Laar rijdt de pits in en beëindigt daar de race. De auto van Tatiana Calderon is gestrand op de baan, waarop de safety-car in actie komt. Inmiddels zijn er al zeven uitvallers: Van de Laar, Müller, Lewis, Hill, Goddard, Cheever en Gilbert.

Aan het einde van ronde drie komen Nissany en Zeller de pits in. Nissany staakt eveneens de strijd, aan zijn auto ontbreekt de achtervleugel. Aan het eind van ronde vier wordt de race weer vrijgegeven. Bij de herstart maakt Rosenqvist niet de fout van gisteren en gaat meteen op het gas, waarmee hij al een klein gat slaat naar achtervolgers Marciello en Lynn. Wolf, die als enige in de kopgroep op regenbanden rijdt, haalt Buller in en is daarmee vierde.

Een ronde later pakt Buller zijn positie weer terug. Buller maakt vervolgens jacht op Alex Lynn, die op de derde plaats rijdt. Bij Wolf worden de banden duidelijk slechter, want hij verliest de ene na de andere plek, achtereenvolgens aan King, Mardenborough en Auer. De rangorde na acht ronden: Rosenqvist, Marciello, Lynn, Serralles, Buller, King, Mardenborough, Auer, Tincknell en Latifi. Het verschil tussen Rosenqvist en Marciello bedraagt nog maar een halve seconde. In ronde elf plaatst Marciello diverse aanvallen op Rosenqvist, maar vooralsnog zonder resultaat. In ronde 14 strijden de twee wiel aan wiel, met een klein voordeel voor Marciello in Brooklands, maar Rosenqvist blijft aan de leiding. In de 15e ronde lukt het op Hangar Straight: Marciello houdt iets langer het gas erop en pakt daarme de leiding. De volgende ronde is tevens de laatste, en zo wint Marciello voor Rosenqvist, Lynn, Serralles, Buller, King, Auer, Mardenborough, Tincknell en Latifi.

130414_f3_silverstone_r3_podium
Podium met Sandro Baccadi van het winnende Prema-team, Felix Rosenqvist, Raffaele Marciello en Alex Lynn (vlnr)

Uitslag:
1. Raffaele Marciello (Ita), Dallara F312-Mercedes, 16 r. in 35:13,207 (gem. 160,5 km/u)
2. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 1,511
3. Alex Lynn (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 4,674
4. Felix Serralles (Pue), Dallara F312-Mercedes, op 5,460
5. William Buller (GBr), Dallara F312-Nissan, op 19,919
6. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 20,688
7. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 21,355
8. Jann Mardenborough (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 21,641

Stand na 6 van 30 races:
1. Raffaele Marciello, 106,5 punten
2. Felix Rosenqvist, 70
3. Harry Tincknell, 63
4. Alex Lynn, 60,5
5. Lucas Auer, 57
6. Pascal Wehrlein, 49
16. Dennis van de Laar, 3


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet