Sportscars

Sportscars: Turvey/Dolan winnen verregende ELMS-seizoensstart op Silverstone

130413_elms_sstone_winner
Winst voor de Jota Sport-Zytek-Nissan van Dolan en Turvey in de regen op Silverstone

Simon Dolan en Oliver Turvey hebben met de Zytek-Nissan van het Jota Sport-team de eerste seizoensrace in de European Le Mans Series op hun naam geschreven. Vanwege erbarmelijk slechte omstandigheden op het circuit van Silverstone maakte wedstrijdleider Edoardo Freitas er na twee uur en 15 minuten in plaats van de geplande drie uur al een einde aan, nadat het veld ruim drie kwartier lang achter de safety-car gereden had. Achter het Britse winnende duo eindigden de Zwitsers Michel Frey en Patric Niederhauser met de Race Performance-Oreca-Judd als tweede, gevolgd door de Fransman Pierre Thieriet en de Zwitsers Jonathan Hirsch met de Thieriet-By-TDS Racing-Oreca-Nissan
.

Tekst: René de Boer (vanuit Silverstone, Twitter: @renedeboer)
Foto's: HC Media/Ed Heuvink

Vanwege de gestaag neervallende regen besloot de wedstrijdleiding al tot twee opwarmronden voorafgaand aan de rollende start, maar zelfs dat bleek voor een aantal deelnemers nog niet voldoende. Sommigen raakten al in de opwarmronden van de baan, terwijl de Amerikaan Chris Dyson, iemand die toch niet voor het eerst aan een lange-afstandsrace deelneemt, bij de start in de rondte ging en met zijn Greaves-Zytek-Nissan de pitmuur raakte. Dat leidde al tot de eerste safety-car-fase, terwijl er in de loop van de race nog allerlei mensen links en rechts van de baan af schoten. De beslissen van de wedstrijdleider om de strijd voortijdig te staken was dus zonder meer gerechtvaardigd.

130413_elms_sstone_start
Startfase met de Signatech-Alpine-Nissan aan de leiding

In de LMGTE-klasse ging de overwinning naar Christian Ried, Gianluca Roda en Nick Tandy in de Proton Competition-Porsche 911 GT3 RSR, gevolgd door de beide Ferrari’s van het in Silverstone gehuisveste team RAM Racing, respectievelijk met Johnny Mowlem en Matt Griffin en Gunnar Jeanette/Franck Montecalvo. De overwinning in de LMPC-klasse was voor Anthony Pons en Soheil Ayari, de GTC-klasse werd gewonnen door de Britse Ecurie Ecosse met de BMW Z4, bestuurd door Ollie Millroy, Andrew Smith en Alasdair McCaig.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet