Formule 3

F3: Rosenqvist wint spannende tweede race

130413_f3_silverstone_r2_start
Start van de tweede race, op de achtergrond is het misgegaan

Vanmorgen kon hij het tempo van de koplopers niet helemaal bijhouden, maar in de tweede Formule 3-race op Silverstone was Felix Rosenqvist een klasse apart. Weliswaar verprutste hij de herstart na een safety-car-fase, maar met een spectaculaire inhaalmanoeuvre op Harry Tincknell nam hij de leiding over en reed vervolgens zijn eerste seizoenszege naar huis. De beide Prema Powerteam-genoten Raffaele Marciello en Lucas Auer eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Tekst: René de Boer (vanuit Silverstone, Twitter: @renedeboer)
Foto's: HC Media/Ed Heuvink


De start loopt uit op chaos. Mardenborough, Serralles en Giovinazzi komen met elkaar in botsing. De safety-car komt in actie. Rosenqvist leidt voor Tincknell, Buller, Grenhagen, Latifi, Müller, Blomqvist, Hill, Marciello en King. Lynn gaat bij een inhaalpoging in de eerste ronde wijd en valt terug naar de 20e plaats. De safety-car gaat aan het einde van de derde ronde naar binnen en zo wordt vanaf ronde vier de race weer vrijgegeven. Bij de herstart komen Müller en Latifi met elkaar in botsing en raken zo Grenhagen, wanneer Rosenqvist te langzaam rijdt en daarmee de rijders achter hem in de problemen brengt. Zo neemt Tincknell de leiding over, gevolgd door Buller, de teruggevallen Rosenqvist en Blomqvist.

130413_f3_silverstone_r2_tincknell
Na de safety-car rijdt Tincknell aan de leiding, Rosenqvist is daarachter in gevecht met Buller

In de zevende ronde haalt Rosenqvist aan de buitenkant Buller in en is daarmee tweede. Van de Laar valt terug naar de 14e plaats, terwijl de regen weer sterker wordt. Rosenqvist zet Tincknell meer en meer onder druk en probeert het in Brooklands aan de buitenkant, maar vooralsnog zonder resultaat. Auer daarentegen maakt de nodige progressie en haalt in de negende ronde Josh Hill in, waarmee hij de zesde plaats overneemt.

In de tiende ronde probeert Rosenqvist het opnieuw en houdt voor Luffield het gas erop, zelfs met twee wielen door het gras, waarmee hij uiteindelijk de leiding kan overnemen. Een ronde later komt Tincknell verder onder druk van Will Buller, maar dan gaat Buller in de rondte en raakt daarmee zijn derde plaats kwijt. Zo krijgt Marciello de positie in handen, gevolgd door Blomqvist, Auer, Hill, King, Lynn en de teruggevallen Buller.

130413_f3_silverstone_r2_rosenqvist
Felix Rosenqvist behaalt zijn eerste overwinning van het seizoen

Tincknell komt meer en meer onder druk van Marciello, die op zijn beurt teamgenoot Lucas Auer direct achter zich weet. In de 15e ronde is Marciello succesvol in Village Corner. Hij haalt Tincknell in en even later is Tincknell de volgende positie kwijt aan Auer. Zo zijn de Prema-coureurs voortaan tweede en derde. Tincknell, wiens banden duidelijk op zijn, wordt vervolgens op de huid gezeten door Tom Blomqvist. Ronde 17 is de laatste van de wedstrijd vanwege het bereiken van de maximumtijd. Rosenqvist wint, gevolgd door Prema-coureurs Marciello en Auer, Tincknell en Blomqvist. Lynn pakt in de laatste ronde nog de zesde plaats, gevolgd door Hill, Derani, Buller en Cheever. Dennis van de Laar komt als twaalfde over de eindstreep.

Uitslag:

1. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, 17 r. in 36:10,418 (gem. 166,1 km/u)
2. Raffaele Marciello (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 3,507
3. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 5,069
4. Harry Tincknell (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 8,227
5. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 8,326
6. Alex Lynn (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 9,077
7. Josh Hill (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 9,466
8. Luis Felipe Derani (Bra), Dallara F312-Mercedes, op 12,645
12. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 16,970

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet