Formule 1

Formule 1: Hamilton scoort eerste pole voor Mercedes

hamilton


Lewis Hamilton heeft de eerste poleposition voor Mercedes gescoord. Het Duitse team gaat erg goed in China, Hamilton gaat daar altijd goed, met twee overwinningen, en die optelsom levert nu dus de pole op. Vorig jaar stond hij daar ook, maar deze is toch wat specialer. Naast hem start morgen Kimi Räikkönen, op de tweede startrij staan Alonso en Rosberg. De ogen zullen morgen ook gericht zijn op Vettel en Button, want die kwalificeerden zich als enige in Q3 op de harde band.

Tekst: Daan Jeuken
Foto: Mercedes

Wie durft?
Q1 is de langste van de drie sessies, zodat iedereen van de 22 rijders een vrij rondje kan rijden. Dan moeten ze echter wel de baan op gaan. In China zijn de banden zo kostbaar (met name de zachte zijn na een ronde praktisch al op), dat er de eerste acht van de twintig minuten niet gebeurt.

Bianchi maakt indruk
Op de achterhoedeteams nahoudt inderdaad iedereen het bij één rondje, waarin de verwachte mensen zich veilig rijden. Meest opvallende rijder in Q1 is wederom Jules Bianchi. Hij bewijst hoe je je moet onderscheiden in een achterhoedeteam: hij is veel sneller dan zijn teamgenoot en is na de eerste stint zelfs sneller dan Ricciardo in de Toro Rosso. Ricciardo rijdt zich nog veilig, maar Bianchi heeft zich weer laten zien.

Voor Giedo van der Garde is Shanghai het eerste circuit waar hij al eens met een Formule 1-bolide heeft gereden. Die kennis betaalt zich uit: Van der Garde is in de eerste stint sneller dan teamgenoot Pic. De twee verbeteren zich in hun tweede stint, maar daarin weet Pic met 0.046 toch weer de overhand te krijgen. Daarmee start Van der Garde morgen als allerlaatste, want de twee Marussia’s staan voor de Caterhams. Ook rookies Gutiérrez en Bottas kunnen uitstappen na Q1.

Webber zonder brandstof?
In Q2 gaan de Red Bulls al vroeg de baan op, met een setje gebruikte banden. Mochten die niet goed genoeg zijn, dan hebben ze nog tijd voor een extra stint. Die vlieger gaat voor Mark Webber echter niet op. Hij moet zijn auto stilzetten, het lijkt erop dat de Australiër te weinig brandstof in zijn bolide heeft. Aan die steen heeft Red Bul zich al vaker gestoten. De lezing van het team is in ieder geval een gebrek aan brandstofdruk.

Spannende Q2
Als iedereen (behalve Räikkönen en de Mercedessen) aan de laatste stint begint, staat Mark Webber achtste. Op uitvallen staan Ricciardo, Sutil, Perez, Vergne, Maldonado en Grosjean, waarbij laatstgenoemde nog geen tijd heeft gezet. Net boven de streep staan Button en Hülkenberg.

De eerste die zich verbetert is Vergne, hij duwt Button naar 11, maar wordt meteen weer uit de top tien gedrukt door Maldonado. Ricciardo rijdt zich erg knap in de top tien en hij verdringt de weerloze Webber buiten de top tien. Grosjean rijdt zich in zijn enige rondje veilig en dan staan de twee McLarens onderaan. Perez verbetert zich, maar komt niet in Q3. Teamgenoot Button lukt dat wel. Hij duwt verrassend Felipe Massa buiten de top tien, maar die komt als allerlaatste en rijdt zich nog veilig.

De uitvallers heten dan Di Resta, Perez, Sutil, Webber, Maldonado en Vergne.

Kwalificatie of race?
De toptienkwalificeerders staan voor een moeilijk dilemma. Om de poleposition te halen, moeten ze op zachte banden naar buiten. Maar die banden zijn na de kwalificatierun niet meer zo goed, dus dan starten ze de race met een loeizware auto op mindere banden. Het dilemma is dus of ze de kwalificatie opofferen voor de race, of toch maar voor de poleposition gaan. Bij de race worden de punten verdeeld, maar Mercedes en Ferrari zijn dit weekend erg sterk en hebben al lang geen pole meer gescoord…

In de eerste zeven minuten zien we alleen Sebastian Vettel de baan op komen. Hij rijdt een rondje, komt over start/finish en gaat weer naar binnen. Pas met nog drie minuten te gaan zien we actie. De meesten gaan op de zachte banden naar buiten, maar Vettel en Button kiezen voor de harde band. Vettel rijdt geen tijd, maar verremt zich wel een keer, wat toch ook zonde is van de banden. Button rijdt heel langzaam, maar zet wel een tijd neer.

De eerste die een tijd zet is Kimi Räikkönen: 1:34.761. Rosberg komt als volgende en hij zit erbovenop. Rosberg komt echter net te kort voor de pole. Teamgenoot Hamilton is sneller en hij pakt wel de eerste plaats. Vorig jaar stond hij hier ook op pole, maar deze eerste pole voor Mercedes is wel speciaal. Ferrari is dit weekend ook erg goed, maar Alonso komt met p3 net niet op de eerste rij. Voor het eerst sinds vijf races staat hij wel voor zijn teamgenoot: Felipe Massa pakt p5 achter Rosberg. Grosjean en Ricciardo rijden als laatste een respectabele tijd. Daarachter staan Button, Vettel en Hülkenberg.

Hamilton is gelukkig
Lewis Hamiltons overstap naar Mercedes werd veel besproken, maar hij bewijst al in het derde weekend zijn gelijk, door de eerste pole voor het team te scoren. “Ik ben ontzettend blij met deze pole. We gaan al het hele weekend erg lekker en die lijn hebben we weten door te trekken. Alles kwam aan op de laatste drie minuten en dan moet alles goed zijn. Dat was het, de outlap en het rondje zelf waren perfect. Ik ben wel verrast met de marge. Morgen wordt echter een moeilijke dag, die zachte banden zijn bijna onmogelijk te behouden.”

Lotus is wel zuinig met de banden
Kimi Räikkönen heeft meestal niet zo veel boeiends te vertellen, maar dit keer kwam de interessantste opmerking betreffende de Fin van poleman Hamilton. De Brit legde uit dat het bijna onmogelijk is om deze banden goed te houden en hij verwacht dan ook vroege pitstops morgen. “De enige uitzondering is Kimi, die kan waarschijnlijk wel langer door.” Dat kon morgen wel eens een grote troef worden voor Lotus.

Zelf is de Fin wel tevreden met zijn kwalificatie. “Het gat is best groot, maar wij hebben die snelheid gewoon niet. Dit is echter mijn beste kwalificatie met het team, dus dat is goed. Je wilt natuurlijk altijd vooraan staan, maar wij missen wat downforce.”

Alonso heeft goede hoop
Fernando Alonso moest de afgelopen jaren alles alleen doen bij Ferrari, nu heeft hij Felipe Massa weer dicht bij hem en daar is hij blij mee. “We hebben een goede set-up voor de race, de kwalificatie is niet zo belangrijk. Maar ik denk dat we morgen met twee auto’s voor het podium kunnen vechten en dat is goed voor het hele team.”

Uitslag kwalificatie Grand Prix China
1. Lewis Hamilton, 1:34.484
2. Kimi Räikkönen, op 0.277
3. Fernando Alonso, op 0.304
4. Nico Rosberg, op 0.377
5. Felipe Massa, op 0.449
6. Romain Grosjean, op 0.880
7. Daniel Ricciardo, op 1.514
8. Jenson Button, op 31.189
9. Sebastian Vettel, geen tijd
10. Nico Hülkenberg, geen tijd

11. Paul di Resta, 1:36.287
12. Sergio Perez, 1:36.314
13. Adrian Sutil, 1:36.405
14. Mark Webber, 1:36.679
15. Pastor Maldonado, 1:37.139
16. Jean-Eric Vergne, 1:37.199

17. Valtteri Bottas, 1:37.769
18. Esteban Gutiérrez, 1:37.990
19. Jules Bianchi, 1:38.780
20. Max Chilton, 1:39.537
21. CPic., 1:39.614
22. Giedo van der Garde, 1:39.660

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet