AUTO GP

Auto GP: Campana blijft De Jong nipt voor in eerste race Marrakech


photo30.03.2013_00.20.05_h7pql

Sergio Campana is in de eerste Auto GP-race in Marrakech naar zijn tweede overwinning uit drie races gereden. Toch ging het bijna mis voor de Italiaan, want met een rokende auto bleef hij Daniël de Jong op de meet nog maar net voor. Campana neemt met zijn zege de leiding in het kampioenschap over van Kimiya Sato, die derde werd.


Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Auto GP


In een race waarin van alles gebeurde, hield Sergio Campana het hoofd koel. De Italiaan vertrok van pole en leek de race in zijn zak te hebben, maar technisch malheur maakte het hem nog behoorlijk moeilijk. Vanaf zijn bandenstop was de uitlaat van zijn Lola-Zytek niet helemaal jofel meer. “Na de pitstop klonk de auto raar, maar hij reed nog wel gewoon”, zei Campana na afloop, “maar twee ronden voor het einde hoorde ik een geluid achter in de auto, waarna de motor niet meer goed liep. Op de rechte stukken durfde ik niet meer vol gas te gaan. Ik ben blij dat ik het heb gehaald.”

Een groot deel van Campana’s vijf seconden voorsprong ging letterlijk in rook op door wat leek op een olielek, maar de Italiaan bleef de aanstormende Daniël de Jong nog net voor. Het was wederom een mooi cadeau voor het Ibiza-team van gentleman driver Giuseppe Cipriani, die Campana op de valreep in zijn eerste auto zette en daar nu volop voor wordt beloond.

autogp_r2_marrakech_ddj

Daniël de Jong had zelf ook niet de gemakkelijkste race. Op de grid werd nog net op tijd een lekke band ontdekt, veroorzaakt door een paperclip! Daardoor moest de Nederlander de race beginnen op de supersofts. Hij weerde zich desondanks kranig en sleepte aan het slot een tweede plaats uit het vuur.

En zo maakte iedereen wel wat mee: Kimiya Sato stormde in het middendeel van de race naar voren, maar maakte bijna een einde aan zijn race door in de laatste chicane net niet in de muur te duiken. De Jongs teamgenoot bij Manor MP Motorsport, Riccardo Agostini, vocht in de openingsfase een mooi duel uit met Narain Karthikeyan, die ook vanaf de eerste rij was vertrokken. De Italiaan raakte net wél een bandenstapel en ging snel naar binnen voor nieuwe banden. Daarna vocht hij zich naar voren om uiteindelijk de vierde plaats te bemachtigen, met de snelste ronde van de race. Ook Robert Visiou ging de strijd aan met Karthikeyan, maar beiden vielen terug na hun bandenstops.

Meindert van Buuren maakte van alle spanning op de baan weinig mee. Al na de eerste ronde moest de coureur uit Rockanje zijn auto aan de kant zetten met een kapotte aandrijfas. Dat was zonde na zijn veelbelovende snelheid in de vrije training.

autogp_r2_marrakech_ddj_pc

Auto GP, Marrakech, race 1, 6 april 2013
1. Sergio Campana - Ibiza - 19 ronden, 29'06"179
2. Daniël de Jong - Manor MP - 1"033
3. Kimiya Sato – Euronova – 1"778
4. Riccardo Agostini – Manor MP – 3"752
5. Antonio Spavone – Super Nova – 10"906
6. Narain Kartikeyan - Zele - 14"810
7. Vittorio Ghirelli – Super Nova – 35"947
8. Andrea Roda – Virtuosi – 36"767
9. Luciano Bacheta – Zele - 37"054
10. Giuseppe Cipriani – Ibiza – 38"034
11. Yoshitaka Kuroda – Euronova – 42"954
12. Michele La Rosa – MLR71 – 44"336
13. Max Snegirev – Virtuosi – 50"696
14. Robert Visoiu – Ghinzani – 2 ronden

Snelste ronde: Narain Kartikeyan, 1'28"450

Uitgevallen
1e ronde - Meindert van Buuren


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet