Formula Regional European

NEC Formule Renault 2.0: Ocon wordt eerste winnaar van 2013

480_race-1-autosport

Esteban Ocon voor het Franse ART Junior Team heeft de eerste race van de Formule Renault 2.0 Northern European Cup gewonnen. Bijna veertig auto’s verschenen aan de start voor het openingsweekend van het 2013 seizoen in Hockenheim. Na contact tussen de leidende Matt Parry en 2012 kampioen Jake Dennis ging Ocon er als lachende derde met de zege vandoor. Mikko Pakari (Fortec Motorsport) en Oliver Rowland (Manor MP Motorsport) maakten het podium compleet.


Tekst: Claire Dubbelman
Foto’s: Chris Schotanus / Essay Produkties


Het eerste weekend van de Formule Renault 2.0 Northern European Cup is meteen een van de records. Nog nooit gingen zoveel verschillende nationaliteiten en zo’n groot aantal deelnemers van start. Coureurs uit 22 verschillende landen verdeeld over 38 auto’s verzamelden op zaterdagmorgen voor de eerste kwalificatie sessies. Vanwege dit enorme aantal werd de groep op basis van de vrije trainingen in twee verdeeld. Matt Parry (Fortec Motorsport) scoorde daarbij tweemaal pole, voor de eerste en tweede race.

480_race-1-steijn

Steijn Schothorst scoorde als enige Nederlander een nette negende plek als uitgangspositie voor

Om 15.10 was het tijd voor de eerste race, waarbij Parry duidelijk als beste weg was. De als tweede gestarte kampioen Jake Dennis volgde op afstand. Oliver Rowland voor het Nederlandse Manor MP Motorsport boekte de meeste vooruitgang en reed van een tiende naar een vijfde plek in de eerste ronde. Eerste uitvaller van het seizoen werd de Italiaan Ignazio D’Agosto, die het hele weekeind al technische problemen kende.

De haarspeldbocht ‘Spitzkehre’ bleek zoals in vele races op Hockenheim voor velen het breekpunt. In de eerste bocht strandde Baron (ART Junior Team) en Fran Rueda (AV Formula) in de zesde bocht van het Formule 1 Circuit. Ook voor leiders in de race Parry en Dennis werd de Spitzkehre net niet fataal voor hun resultaat; beiden raakten elkaar, Parry kon door op een derde plek, maar Dennis viel ver terug.

Esteban Ocon, die deel uit maakt van het Lotus F1 Driver Development Programme, werd zo de overwinning in de schoot geworpen. Pakari nam vanaf dat moment de tweede plaats in. Oliver Rowland wist op te klimmen naar de derde plaats in de negende ronde. Kort daarna ging het mis voor Miika Laiho van het Finse PositiOne team. Hij raakte van de baan, hapte zand en sloeg over de kop. De auto landde ondersteboven, waarop alle hulpdiensten er op af werden gestuurd en de safety car de baan op moest om het veld op te vangen. Na drie ronden ging de safetycar naar binnen en werd in dezelfde volgorde afgevlagd.

De volgende race van de Formule Renault 2.0 Northern European Cup vindt plaats op zondagmorgen om 9.00. De races zijn te volgen via de livetiming op www.raceresults.at

480_race-1-podium

Uitslag Race 1:

1. Esteban Ocon in 25 minuten, 41.882 seconden
2. Mikko Pakari +0.172
3. Oliver Rowland +0.764
4. Matt Parry +2.169
5. Jack Aitken +2.277
6. Andrea Pizzitola + 2.772
7. Shahaan Engineer +2.933
8. Steijn Schothorst +3.171
9. Gustav Malja +3.585
10. Victor Sendin +4.323

Punten na Race 1:

1. Ocon 30 punten, 2. Pakari 24, 3. Rowland 20, 4. Parry 17, 5. Aitken 16, 6. Pizzitola 15, 7. Engineer 14, 8. Schothorst 13, 9. Malja 12, 10. Sendin 9.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet