Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Vandoorne weerstaat vibratie voor debuutzege op Monza, Melker knap P5


vandoorne3

Stoffel Vandoorne reed op Monza naar een machtige debuutoverwinning in de Formule Renault 3.5 door vanaf zijn pole position het hele veld los te rijden, maar van een leien dakje ging het niet. Een halfuur lang werd de Belg in zijn cockpit door elkaar geschud door een enorme flatspot op zijn linkervoorband. Nigel Melker, die na zijn aanvankelijke diskwalificatie uiteindelijk toch vanaf de zesde rij mocht starten, reed een geweldige race naar de vijfde plaats.


Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: WSR


Bij de start was Vandoorne goed weg, terwijl Martsenko met een superstart naar de tweede plaats opschoof, gevolgd door Zanella, Stevens, Da Costa en Webb. Vandoornes collega op de eerste rij, Sergey Sirotkin, kwam daarentegen beroerd van zijn plaats, waarna hij in de chicane achterstevoren werd getikt.

monza-race1-start

Weg was de geweldige kwalificatie van de Russische tiener. In de chaos rond de eerste chicane werden ook Daniil Move en Yann Cunha slachtoffer van de schermutselingen.

melker4

Nigel Melker, die vanochtend in eerste instantie was teruggezet naar de laatste startplaats wegens het negeren van gele vlaggen, mocht uiteindelijk toch van zijn 12e startplaats starten. Hij profiteerde slim van de chaos in de chicane om naar de negende plaats op te schuiven. Zijn eerste ronden stonden vervolgens in het teken van prachtige slipstreamduels: zo reed de Nederlander in de tweede ronde drie breed met Magnussen en Negrão op het rechte stuk, waarbij de Deen aan het langste eind trok en de Braziliaan aan het kortste.

magnussen

Magnussen schoof daarna door naar zesde plaats door ook Webb te passeren. De chicanes bleven in de volgende ronden voor rotzooi zorgen: in de tweede ronde werd Foresti bij Roggia erafgetikt door Stockinger, terwijl een ronde later Félix da Costa bij eerste chicane in het grind werd geduwd door Stevens.

Na vijf ronden reed Vandoorne soeverein vooraan. Achter Martsenko volgde een treintje met Zanella, Stevens, Félix da Costa, Magnussen en Webb. Die volgorde hield niet lang stand: Stevens ging op het rechte stuk in de aanval op Zanella, waarna Da Costa meteen meeglipte naar de vierde plaats. De volgende ronde leek ook Martsenko eraan te moeten geloven, maar Stevens verprutste zijn manoeuvre door Martsenko in de chicane vol in de zijkant te raken: de Rus uitgeschakeld, Stevens ver achterop met een kapotte voorvleugel.

dacosta2

Félix da Costa was nu wel bevrijd van de mannen voor hem. Wat zou zijn tempo zijn nu hij vrij baan had? Of waren de tien seconden voorsprong die Vandoorne had opgebouwd, voldoende voor een spectaculaire debuutoverwinning voor de Belg? Melker reed intussen op de zevende plaats rond. Even lag hij zelfs zesde na de aanvaring tussen Martsenko en Stevens, maar Carlin-coureur Jazeman Jaafar was met een opmars bezig en zette de Nederlander een plaats terug. Verder naar voren ging Magnussen voorbij aan Zanella voor de derde plaats: de drie titelfavorieten bezetten nu de eerste drie plaatsen.

Halverwege de race was Da Costa aan het vliegen. Met opeenvolgende snelste ronden liep de Portugees met een seconde per ronde in op de leider. Vooraan reed Vandoorne intussen niet bepaald lekker: een flatspot van jewelste op zijn linkervoorband joeg een enorme vibratie door de auto van de Belg. Maar toen zagen we opeens een scheefhangende Arden Caterham-auto bij de chicane rechtdoor vliegen.

dacosta3

De Red Bull-junior lag uit de wedstrijd. Bijna was dat ook gebeurd met Nigel Melker, die Jaafar wilde terugpakken, maar daarbij zijn aangezicht schond. Alleen het topje van zijn neus brak af, waardoor de Barendrechter zijn weg kon vervolgen, inmiddels op de zesde plaats door het uitvallen van Da Costa. Een tijdje later moest Jaafar er alsnog aan geloven, waardoor Melker zelfs vijfde lag. Die afgebroken neus leek hem absoluut niet te deren.

De vraag was nu hoelang Vandoorne het met zijn zwaar vibrerende Dallara-Renault zou volhouden. De Eurocup-kampioen werd door elkaar geschud dat het een aard had, maar zijn voorsprong van ruim tien seconden bleef in stand. De Belg was heldendaden aan het verrichten. Kiezen op elkaar voor de tien slotminuten was het motto voor de McLaren-junior, behalve dat hem dat in letterlijke zin onmogelijk werd gemaakt door het rondflapperende stuk rubber op zijn linkervoorband. Zijn geluk was dat achtervolger Magnussen zelf ook te kampen had met een flatspot.

In de laatste ronden moest Nigel Melker de avances van Arthur Pic van zich afhouden. Het jongere broertje van Charles, opgerukt vanaf de 22e plaats, was Jaafar inmiddels gepasseerd en had zijn blik gericht op de vijfde plaats van Melker. Twee keer zette de Fransman zijn auto ernaast, maar Melker wist de aanvallen knap af te slaan. Zijn beloning was een sterke vijfde plaats, waarmee hij een van de uitblinkers van de race was. Melkers zuiderbuur Vandoorne was echter zonder twijfel de man van de wedstrijd. Na Robin Frijns lijkt de combinatie van de regerend kampioen Eurocup FR2.0 en het team van Fortec een geduchte tegenstander voor meer ervaren coureurs in de hoofdklasse van de World Series by Renault.

vandoorne4

Formule Renault 3.5, Monza, 1e race, 6 april 2013


1. Stoffel Vandoorne - Fortec - 46m48.474s
2. Kevin Magnussen - DAMS - 7.053s
3. Christopher Zanella - ISR - 8.596s
4. Oliver Webb - Fortec - 8.991s
5. Nigel Melker - Tech 1 - 16.461s
6. Arthur Pic - AV Formula - 17.087s
7. Jazeman Jaafar - Carlin - 17.838s
8. Mihai Marinescu - Zeta Corse - 18.474s
9. Matias Laine - P1 - 19.932s
10. Norman Nato - DAMS - 25.456s
11. Andre Negrão - Draco - 29.408s
12. Zoel Amberg - Pons - 38.137s
13. Nico Müller - Draco - 38.144s
14. Marlon Stockinger - Lotus - 38.988s
15. Mikhail Aleshin - Tech 1 - 45.247s
16. Carlos Huertas – Carlin - 45.650s
17. Emmanuel Piget - Zeta - 49.859s
18. Will Stevens - P1 - 56.310s
19. Marco Sörensen - Lotus - 1 ronde

Uitgevallen
Pietro Fantin - Arden Caterham - 23
António Félix da Costa - Arden Caterham - 13
Nikolai Martsenko - Pons - 6
Lucas Foresti - Comtec - 1
Sergey Sirotkin - ISR - 1
Yann Cunha - AV Formula - 0
Daniil Move - Comtec - 0


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet