Formido Swift Cup

Swift Cup: Jeffrey Rademaker houdt aan en wint eerste race Swift Cup


480_strijd_om_kop_8809

De eerste race van de Paasraces op Circuit Park Zandvoort is gewonnen door Jeffrey Rademaker. De coureur van Coronel Racing wist zowel David Verzijlbergen als Alain Mossinkoff fraai in de Tarzanbocht te verschalken. Max Braams won als gastrijder de strijd om de één jaar oude Swifts.

Tekst: Maarten Overdijk
Foto's: Co van der Gragt en Chris Schotanus

Een witte gloed bedekt het gras langs het raceasfalt, als de Suzuki Swifts de baan opgaan voor twee opwarmronden. Twee ronden om lichaam, geest en materiaal op te warmen blijkt niet genoeg voor iedereen. Daar waar David Verzijlbergen vanaf pole de kop pakt en Alain Mossinkoff in zijn slipstream duikt, is het Stefan Beelen die bij het aanremmen voor de Tarzanbocht de controle kwijt raakt en spint.

480_beelen_spint_003
(Foto Erik Allis)

480_beelen_spint_006

Alle deelnemers weten hem te ontwijken, maar het kost Gerard de Nooij wel een rit door het grind. De Nooij en Beelen moeten beiden de strijd staken.

480_denooij_grind

In de openingsfase zetten Verzijlbergen en Mossinkoff de toon. Max Braams, normaal uitkomend in het Dutch GT kampioenschap, is gestart vanaf de negende positie in een één jaar oude Swift, maar weet zich al snel naar de top vijf te rijden. De top vijf is voor Mark van Keulen voorlopig nog te hoog gegrepen. In de openingsronde spint hij in de Hugenholtzbocht, een ronde later in het Scheivlak. Na twee ronden staakt hij de strijd.

480_verzijlbergen_2123

Aan kop heeft Jeffrey Rademaker zich gemeld voor de strijd om de leiding. Daarmee laten de Swifts direct zien garant te staan voor racespektakel. Na zes ronden pakt Rademaker de buitenwaardse lijn in de Tarzanbocht, om zodoende Mossinkoff te bedreigen. Hij weet knap zijn Swift zij aan zij te houden in de Gerlachbocht, waarna hij via de binnenste lijn in de Hugenholtzbocht de tweede plaats definitief overneemt. Een klassieke Zandvoortmanoeuvre.

Een ronde later probeert Rademaker hetzelfde trucje direct nog een keer bij Verzijlbergen. Poging één wordt afgeslagen door de coureur van het Certainty Racing Team. Bij de strijd tussen de één jaar oude Swifts, hebben de twee gastrijders Max Braams en Ronald Morien elkaar gevonden in de strijd om de zege. Zij strijden een fraai gevecht op de plekken zes en zeven, gevolgd door Maurits Sandberg, Frank van Gasteren en Niels Kool.

480_rademaker_2207

Bij het ingaan van de achtste ronde positioneert Rademaker zich voor zijn inmiddels derde poging om de leiding te pakken. Verzijlbergen geeft de coureur van Coronel Racing echter geen kans om buitenom voorbij te komen. Rademaker zal het elders op het Zandvoortse asfalt dus moeten proberen. Slipstreamen en spelden prikken achterop het circuit ten spijt, Rademaker houdt zijn focus toch op een actie in de Tarzanbocht. En met succes, in de laatste ronden weet hij zijn Swift te laten staan aan de buitenkant bij het uitkomen van de Tarzanbocht, waarna Rademaker in de Hugenholtzbocht de leiding definitief weet te pakken. Een knappe zege en zo op de vroege ochtend een fraaie opening van het nationale autosportseizoen.

480_morien_duel_0698

De strijd om de zege bij de één jaar oude Swifts wordt gewonnen door Max Braams, voor Ronald Morien en Niels Kool. Frank van Gasteren spint in de laatste ronde en raakt zodoende een goede klassering in het subklassement kwijt.

480_rademaker_0710

De quotes na afloop
Jeffrey Rademaker (winnaar): “De verdediging van David was erg goed, ik kon hem niet zomaar voorbij. Maar mijn Swift lag erg goed, dus ging ik er voor in de laatste ronde en met succes. Samen met Coronel Racing en mijn sponsor Gogocar.nl hebben we hier iets moois neergezet”.
David Verzijlbergen (tweede): “Het is wel zuur om in de laatste ronde de winst te verliezen. Er was veel geel in de openingsfase en ik heb denk ik te veel afgeremd tijdens de gele vlaggen. Ik had misschien wel volle pond door moeten rijden. In de laatste ronde werd het mij allemaal iets te krap en koos ik eieren voor mijn geld”.

Alain Mossinkoff (derde): “Ik kon David in de openingsfase goed volgen. Jeffrey was veel sneller, dus ik besloot hem voorbij te laten en te settelen voor de derde plek”.

480_braams_5896

Max Braams (winnaar Swift Cup model 2011): “Ik had er iets meer van verwacht en gedacht meer te kunnen doen ten opzichte van de nieuwe Swifts. De auto ligt echter heel goed, dus ik kan wel enigszins mee. Na zes ronden kreeg ik een lastlap-signaal en liet ik me iets zakken voor een leuke finishfoto, maar al snel merkte ik dat dat niet het geval was”.

480_podium1_2227

Uitslag race 1 Formido Swift Cup
Kruidvat Gillette Paasraces, Circuit Park Zandvoort, maandag 1 april 2013

1. Jeffrey Rademaker (Coronel Racing) 12 ronden
2. David Verzijlbergen (Certainty Racing team) + 0.317
3. Alain Mossinkoff (Certainty Racing team) + 3.402
4. Benjamin van den Berg (Harders Plaza racing) + 19.328
5. Jos Veldboer (Dekker Racing) + 25.962
6. Max Braams (Las Moras Racing Team) + 36.453
7. Maurits Sandberg (Certainty Racing team) + 36.686
8. Ronald Morien (Mika Morien racing) + 42.727
9. Niels Kool (Kool Racing) + 42.786
10. Teun van Dam (Dekker Racing) + 46.901
11. Frank van Gasteren (Day V Tec) + 56.961
12. Pim Speelman (Oak Motorsport) + 1:07.419
13. Marc van Keulen (Day V Tec) + 10 ronden
14. Gerard de Nooij (Racing Team Welzorg/Team Bleekemolen) + 11 ronden
15. Stefan Beelen (Coronel racing) + 12 ronden

480_podium_2011_8914

Uitslag Swift Cup model 2011
1. Max Braams
2. Ronald Morien
3. Niels Kool
4. Frank van Gasteren
5. Marc van Keulen
6. Pim SpeelmanAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet