NASCAR

NASCAR: Logano-Hamlin conflict bezorgt Kyle Busch zege in Fontana.Tony Stewart gaat Logano te lijf!

Het al sinds de Daytona 500 voortslepende conflict tussen de voormalige Joe Gibbs Racing teamgenoten Joey Logano en Denny Hamlin bereikte tijdens de Auto Club 400 in Fontana gisteren haar dieptepunt toen beiden elkaar in het zicht van de finishvlag van de baan reden en een vechtende Tony Stewart bij Logano verhaal ging halen. Kyle Busch was de lachende derde.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota Motorsports

2013_fontana_1_race_busch_logano_hamlin
Kyle Busch houdt Joey Logano en Denny Hamlin in de slotfase nog achter zich.

Logano Hamlin conflict bezorgt Kyle Busch zege in Fontana
Joey Logano en Denny Hamlin elimineerden elkaar voor de eindzege in Fontana en Kyle Busch was de lachende derde. Het incident tussen Logano en Hamlin stelde diens overwinning eigenlijk volledig in de schaduw. Het team van Joe Gibbs Racing behaalde in Fontana haar eerste overwinning in de NASCAR Sprint Cup series. In de Sprint Cup-series had Busch het voor zijn 25e overwinning ruim 31 wedstrijden zonder zeges moeten stellen. Maar door het Logano Hamlin conflict werd hier nog nauwelijks aandacht aan besteed.

Kyle Busch: “Vandaag won ik de wedstrijd. Dit is al een verhaal apart. Hamlin en Logano waren zo op elkaar gefocust dat zij mooi voor mij de deur open hielden.” Pas in de slotfase van de Auto Club 400 begon de wedstrijd zich echt te ontwikkelen. Een klapband van Marcos Ambrose in de 170e ronde zorgde maakte een einde aan de vijf seconden voorsprong die Busch inmiddels had opgebouwd. Bij de herstart in de 175e ronde kwam Kevin Harvick slecht weg en de Chevrolet-coureur verknalde zijn kansen volledig. Een spin van Mark Martin zorgde kort daarna voor de zevende neutralisatie. Het zorgde voor een nieuwe herstart in de 185e ronde. Busch nam, met Logano naast zich, in de 190e ronde de leiding maar viel iets terug omdat zijn Toyota-motor sporen van oververhitting vertoonde.Bij deze laatste herstart was Tony Stewart de grootste verliezer. Hij werd door Logano zodanig afgeblokt dat hij naar de 22e plek terugviel. In de 194e ronde moest Busch ook zijn tweede plek aan Denny Hamlin prijsgeven, In het zicht van de finish elimineerde Logano zijn aartsrivaal Denny Hamlin. Een gouden kans voor Busch terwijl Logano zelf nog als derde geklasseerd werd. Dale Earnhardt Jr. eindigde als tweede en leidt nu het puntenklassement. Carl Edwards en Kurt Busch pakten resp. de vierde en vijfde plek. Laatstgenoemde had eerder in de wedstrijd een penalty voor te hard rijden in de pitlane in ontvangst mogen nemen en overleefde ook nog eens een touché met de muur.

Logano-Hamlin crash
Na de baanconfrontatie met Logano raakte Hamlin de muur aan de binnenkant. Hamlin kon nog wel zelfstandig uit zijn auto stappen maar ging dusdanig onderuit dat hij uit voorzorg per helikopter naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. Vanuit het ziekenhuis twitterde Hamlin al snel dat hij OK was.

2013_fontana_1_crash_hamlin
Denny Hamlin is zojuist door Joey Logano geëlimineerd en moet uit voorzorg
naar het ziekenhuis getransporteerd worden.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet