WTCC

WTCC: Muller wint met gemak ook tweede race, eerste WTCC-podium Tarquini met Honda (upd: video)

130324_wtcc_monza_nykjaer
Eerste podium van het jaar voor Michel Nykjaer

Na zijn overwinning in de eerste wedstrijd schreef Yvan Muller ook de tweede WTCC-race in Monza op zijn naam. Daarmee herhaalde de Fransman zijn dubbelzege van vorig jaar tijdens de seizoensouverture van het WK en onderstreepte nog maar eens de dominantie van de Chevrolet Cruze, ook zonder fabriekssteun. Michel Nykjaer, die pas vorige week de bevestiging van zijn deelname kreeg, werd met zijn Nika Racing-Chevrolet heel keurig tweede en beste Independent, terwijl Gabriele Tarquini zijn eerste podiumplaats in het WTCC voor Honda behaalde. Tom Coronel kwam als elfde over de streep.


Tekst: René de Boer (vanuit Monza; Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/Photo4, Frits van Eldik


Boardman en Huff starten vanuit de pitstraat. Voor het eerst vandaag wordt er een race normaal gestart, in plaats van achter de safety-car. Tarquini heeft een wereldstart en sluit als tzweede aan achter pole-sitter O’Young. Bij het uitkomen van de chicane neemt de Italiaan de leiding over, voor O’Young, Basseng, Nykjaer, Nash, Muller, Oriola, Engstler, Barth en MacDowall. Nog in de eerste ronde verliest O’Young ook de tweede plaats aan Basseng en de derde plaats aan Nykjaer. Yvan Muller laat er ook geen gras over groeien en komt na de eerste ronde al als vierde door. Coronel is 13e Barth wordt in de rondte getikt door MacDowall en valt terug tot de staart van het veld.

Tarquini vergroot ondertussen zijn voorsprong als leider in de wedstrijd: na twee ronden heeft hij al een marge van 1,411 seconden op de als tweede geklasseerde Basseng. O’Young valt verder en verder terug, hij is nog slechts zevende, terwijl MacDowall op de 18e plaats meer naast dan op de baan onderweg is.

In de derde ronde passeert Muller Nykjaer en is daarmee derde, terwijl de Fransman een halve ronde later ook Basseng passeert en de tweede plaats overneemt. Nu kan Muller op weg naar Tarquini om het gat naar de leider in de wedstrijd dicht te rijden. Coronel is elfde. In de vierde ronde lukt het Muller bij het uitkomen van Ascari: zonder al teveel plichtplegingen passeert hij Tarquini en neemt daarmee de eerste plaats over.

130324_wtcc_r2_coronel
Tom Coronel voor zijn BMW-merkgenoten Bennani en Barth

In de zesde ronde schiet Basseng in de eerste chicane rechtdoor en verliest zo de derde plaats aan Nykjaer, maar ook de Deen heeft er de handen vol aan om de auto op de baan te houden. Ondertussen is Muller al ver weg: aan het eind van ronde vijf is de Fransman 2,4 seconden los van Tarquini. In de zesde ronde vergroot Muller zijn voorsprong tot 3,47 seconden. Coronel haalt O’Young in en is daarmee tiende.

Tarquini komt meer en meer onder druk van Nykjaer, daarachter rijden Basseng, Nash en Oriola. Huff zet Coronel onder druk en tikt eenmaal de achterbumper van onze landgenoot aan, dan is hij er in de zevende ronde zonder al teveel problemen voorbij en kan gelijk een gat slaan. In de achtste ronde verliest Tarquini korte tijd de tweede plaats aan de hevig aandringende Nykjaer, maar de Italiaan pakt in de chicane zijn positie terug. Later die ronde neemt Nykjaer revanche en gaat er weer voorbij. Coronel verliest nog een plek aan MacDowall, die hij een ronde later weer terugpakt.

In de slotronde rijdt Muller onbedreuigd naar een afgetekende overwinning, met Nykjaer op de tweede plaats. Tarquini doet er alles aan om de hevig aandringende Basseng achter zich te houden en stelt inderdaad zijn eerste podiumplaats voor Honda veilig. Basseng wordt op slechts 0,007 seconde van Tarquini vierde, gevolgd door Chilton, Oriola, Nash, Monteiro, D’Aste, Huff en Coronel.

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 10 r. in 23:27,254 (gem. 147,40 km/u)
2. Michel Nykjaer (Den), Chevrolet Cruze 1.6T, op 2,482
3. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic, op 4,994
4. Marc Basseng (Dui), SEAT Leon WTCC, op 5,081
5. Tom Chilton (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 5,612
6. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon WTCC, op 6,755
7. James Nash (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 14,445
8. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic, op 20,573
11. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 37,126

Stand na 2 van 26 races:
1. Yvan Muller, 55 punten
2. Tom Chilton, 32
3. Gabriele Tarquini, 28
4. Michel Nykjaer en Alex MacDowall, 18
6. Tiago Monteiro, 14
7. Marc Basseng en James Nash, 12Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet