WTCC

WTCC: Start-finishzege Yvan Muller, volledig Chevrolet-podium in Monza

130324_wtcc_r1_muller_chilton
Yvan Muller voor Tom Chilton in de regen op Monza

Yvan Muller is de eerste winnaar van het WTCC-seizoen 2013. In een regenrace over twaalf ronden op het circuit van Monza leidde de Fransman van start tot finish en behaalde daarmee zijn 31e WTCC-racezege. Zijn AON/RML-teamgenoot Tom Chilton eindigde als tweede, terwijl Alex MacDowall in de Bamboo-Cruze het volledige Chevrolet-podium completeerde. De beide fabrieks-Honda’s eindigden na een sterk gereden inhaalrace van Tarquini en Monteiro op de plaatsen vier en vijf, Tom Coroel werd negende en beste BMW-rijder.

Tekst: René de Boer (vanuit Monza, Twitter: @renedeboer)

Foto's: FIA WTCC/Photo4, Frits van Eldik

Net als alle eerdere races van vandaag wordt er gestart achter de safety-car. De ene ronde achter de Maserati wordt bij het geplande totaal van tien ronden opgeteld, zodat er tien raceronden overblijven. Wanneer de wedstrijd wordt vrijgegeven, pakt Muller de leiding vioorChulton en MacDowall. Daarachter rijden Oriola en Nash. Engstler gaat binnendoor in de chicane. In de tweede ronde haalt D’Aste O’Young in en is daarmee achtste, Coronel rijdt op de 14e plaats. Tarquini, gisteren na de training vijf plaatsen teruggezet voor het veroorzaken van een aanrijding van Münnich, rijdt keurig naar voren en is na drie ronden al zevende.

In de eerste chicane rijden telkens weer coureurs rechtdoor. D’Aste gaat in de vierde ronde achterstevoren de vangrails in, terwijl Coronel een waarschuwingsvlag krijgt vanwege het afsnijden van de baan. Tarquini strijdt met Basseng in de Allinkl-SEAT en Honda-teamgenoot Monteiro is ondertussen al achtste na een fraaie opmars vanaf de 18e startplaats. In ronde zes komt de safety-car opnieuw in actie vanwege de crash van D’Aste. Na een ronde wordt de race weer vrijgegeven.

130324_wtcc_r1_coronel
Tom Coronel in de eerste WTCC-race van het nieuwe seizoen

Halverwege de race leidt Muller voor Chilton, MacDowall, Oriola, Nash, Tarquini, Basseng, Monteiro, O’Young en Boardman. Wereldkampioen Rob Huff is in zijn inhaaljacht vanf de 24e startplaats al op de elfde positie aangekomen. In de zevende ronde is Huff negende, ten koste van Boardman en O’Young. Coronel is twaalfde. Ook Tarquini zet zijn opmars voort: eerst haalt hij Nash in, een ronde later is ook Oriola aan de beurt.

Basseng krijgt een drive-through vanwege het feit dat zijn auto bij het drie-minuten-signaal in de startopstelling niet op het asfalt stond. In de negende ronde strandt Oriola, zodat Monteiro een plek kan opschuiven en achter Tarquini aansluit. Zo rijden de beide Honda’s op de plaatsen vier en vijf. Huff passeert Nash in de tiende ronde in de strijd om de zesde plaats, Nash komt daarna onder druk van Boardman. In een poging om Nash te passeren raakt Boardman de Chevrolet van zijn landgenoot, maar vernielt daarmee zelf de rechter voorwielophanging van zijn SEAT. In de laatste ronde gebeurt er niets noemenswaardigs meer en zo wint Muller voor Chilton, MacDowall, Tarquini, Monteiro, Huff, Nash, Michelisz, Coronel en Barth.

130324_wtcc_r1_muller_ferme
31e WTCC-zege voor Yvan Muller

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 12 r. in 30:02,783
2. Tom Chilton (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 0,932
3. Alex MacDowall (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 5,101
4, Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 8,053
5. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 15,261
6. Rob Huff (GBr), SEAT Leon WTCC, op 17,349
7. James Nash (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 19,454
8. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 29m338
9. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 28,837


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet