NASCAR

NASCAR: Zesde Nationwide-zege Kyle Busch op Fontana. JGR-coureur won 108 NASCAR evenementen

Kyle Busch bevestigde op Fontana zijn favorietenrol. Al voor de wedstrijd noemden velen hem de gedoodverfde winnaar. Busch behaalde in Fontana zijn zesde Nationwide-overwinning. In totaal behaalde de JGR-coureur 54 Nationwide-overwinningen, 34 Sprint Cup-zeges en 30 eerste plaatsen in de Camping World Truck Series.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR/Autostock

2013_fontana_1_kyle_busch_winnaar
Niet altijd even populair bij het grote publiek, maar op Fontana was Kyle Busch dit zeker.
Een overwinning op het thuiscircuit van hoofdsponsor Monster Enery en Toyota betekende
een nieuw persoonlijk Nationwide-record.

Zesde Nationwide-zege Kyle Busch op Fontana.
JGR-coureur Kyle Busch maakte dit seizoen vijf Nationwide-starts en daarvan reed hij driemaal richting Victory Lane. Met 54 overwinningen is Busch nu duidelijk recordhouder in de Nationwide-series. Busch won de wedstrijd met een voorsprong van 0.834 secs. op Penske-coureur Sam Hornish Jr. Tot aan de 110e ronde leidde Hornish Jr. met een voorsprong van meer dan een halve seconde op Busch. Een spin van Jason White zorgde voor de vierde neutralisatie van de wedstrijd. Keselowski besloot onder neutralisatie buiten te blijven en had kortstondig de leiding in handen. Hornish Jr. nam bij de herstart in de 116e ronde wederom de leiding maar moest die tien ronden later definitief aan de Toyota-coureur afstaan. Busch was er wel van overtuigd dat Hornish Jr. over de betere auto beschikte maar dat hijzelf vooral op het einde van de wedstrijd de lijnen wist te vinden die beter werkten.

Kyle Busch: “Ik denk niet dat ik over de beste auto beschikte maar ging er eens voor zitten om de No 12. te passeren. Sam was werkelijk heel goed vandaag. Maar ik wilde hem absoluut niet op ons thuiscircuit van Monster Energy en Toyota laten winnen. Want daar waren nogal wat mensen van aanwezig. Ik pushte zo hard als ik kon. Ik kon hem met een prachtige “draft move” passeren.”

Sam Hornish Jr: “Vandaag hadden wij onvoldoende in huis om Kyle te passeren. Ik was erg snel en ik bij enkele herstarts de leiding in handen. Hij racete bij een run voor 75% erg hard en wij konden hem in de laatste 25% benaderen. Bij de laatste run deden wij hetzelfde. Op tien wagen lengtes wist ik hem te benaderen. Maar ik was iets te hongerig en toucheerde de muur. Toen er binnen vanuit de auto ook nog eens rook kwam vreesde ik dat het met misschien een klapband wel eens slecht zou kunnen aflopen. Gelukkig liep het anders af.”

2013_sam_hornish_jr_fontana_1
Sam Hornish Jr. deed het in de prachtige Penske Würth beschilderde Ford uitstekend.
Hij kwam net iets te kort maar leidt in de voorlopige puntenstand.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet