WTCC

WTCC: Yvan Muller op pole na chaotische kwalificatie in Monza (upd.: video)

(omdat de WTCC-organisatie zelfs acht uur na het einde van de eerste vrije training nog niet in staat bleek, actiefoto's beschikbaar te stellen, hebben we helaas geen foto van Yvan Muller bij dit bericht)

Niks nieuws onder de zon: ook als niet-fabriekscoureur start Yvan Muller vanaf pole voor de WTCC-seizoensstart op het circuit van Monza. In de tweede en beslissende kwalificatie reed de Fransman met de RML-Chevrolet Cruze een tijd van 1:56,486 minuten, waarmee hij maar liefst 0,859 seconden sneller was dan zijn Britse teamgenoot Tom Chilton. Daarachter kwalificeerde Allan MacDowall de Bamboo-Cruze als derde, gevolgd door Pepe Oriola als beste niet-Chevrolet-rijder op de vierde positie. Gabriele Tarquini kwalificeerde zich bij zijn eerste optreden voor Honda als vijde. Tom Coronel beleefde, zoals hij zelf al had verwacht, een lastige kwalificatie waarin hij slechts een vrije ronde, maar geen slipstream vond. Met de ROAL-BMW kwam hij niet verder dan de 15e startplaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Monza, Twitter: @renedeboer)
Foto: Frits van Eldik

De eerste kwalificatieheat begon al merkwaardig, toen wereldkampioen Rob Huff met zijn Allinkl.com-SEAT in de zijkant van de Wiechers-BMW van Fredy Barth reed. Huff had daarvan het meeste last, want de rechter voorwielophanging van Huffs SEAT brak door de aanrijding en Huff strandde op de baan. Dat zorgde al na twee minuten voor de eerste rode vlag van het seizoen, wat tegelijkertijd voor Huff betekende dat hij in beide races als 24e en laatste moet starten. Na de herstart kwam Yvan Muller bij zijn eerste poging tot een tijd van 1:57,665 minuten, wat hij daarna met ruim een seconde verbeterde tot 1:56,622 minuten. Het drama met Huff was niet het enige incident in de eerste kwalificatie, want de beide Lada-coureurs Aleksei Dudukalo en James Thompson maakten het nog bonter. Dudukalo schoot in de eerste chicane nagenoeg ongeremd in de zijkant van Thompsons Lada. Voor de Rus was de sessie daarmee ten einde, de Brit kon in ieder geval nog de pits bereiken en reed zelfs in de top tien, waarmee hij ook gekwalificeerd was voor Q2.

130323_wtcc_monza_quali_coronel
Slechts één vrije ronde en geen goede slipstream voor Tom Coronel

Tom Coronel kwam niet verder da de 15e tijd en zei: “Ik had maar 1 vrije ronde, en toen ging juist iedereen de pits in, dus had ik ook geen bruikbare slipstream. Dat maakt hier zomaar zeven, acht tienden van een seconde uit, en dan sta je erbij. Kijk maar naar mijn teamgenoot Darryl O’Young: ik was tot nu toe het hele weekeinde vijf, zes tienden sneller dan hij, maar hij had wel een goede slipstream en kwam wel in Q2.”

In de tweede kwalificatie reed Yvan Muller, niet meer gehinderd door enige beperkingen, de snelste WTCC-ronde tot dusver in Monza met een tijd van 1:56,486 minuten. Daarmee was hij zo’n anderhalve seconde sneller dan de poletijd van vorig jaar. “Maar daar moet je niet teveel achter zoeken: een deel van het circuit is opnieuw geasfalteerd en daarmee sneller.” Mullers RML-teamgenoot Tom Chilton completeerde de 1-2 voor het team van Ray Mallock, terwijl Alex MacDowall met de Bamboo-Chevrolet als derde eindigde.


Uitslag:

1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 1:56,486
2. Tom Chilton (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, 1:57,345
3. Alex MacDowall (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, 1:57,685
4. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon WTCC, 1:57,833
5. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic, 1:57,946
6. James Nash (GBr), Chevrolet Cruze WTCC, 1:58,005
7. Michel Nykjaer (Den), Chevrolet Cruze 1.6T, 1:58,172
8. Marc Basseng (Dui), SEAT Leon WTCC, 1:58,518Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet