NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint Nationwide Bristol. Zware crash Nelson Piquet Jr.

Kyle Busch pakte met zijn JGR-Toyota na een spannend duel met rookie Kyle Larson de zege in de Bristol 300. In de geschiedenis van de korte Bristol oval was dit de tweede “close”finish.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR/Toyota Motorsports USA

2012_bristol_1_busch_larson_gevecht
Prachtig gevecht op de korte oval van Bristol tussen Kyle Busch en Kyle Larson. Beiden
waren "trading paint" op de finishlijn.


Kyle Busch wint Nationwide Bristol. Zware crash Nelson Piquet Jr.
Kyle Busch versloeg met een miniem verschil rookie Kyle Larson, die pas zijn vierde Nationwide-start maakte. Van de eerste 225 ronden reed Busch er ruim 95 op kop. De wedstrijd ontbrandde pas werkelijk in de 230e ronde toen Kyle Busch en Kevin Harvick op een groepje achterblijvers inliepen. Het duurde ruim tien ronden voordat Busch en Harvick zich eindelijk door dit groepje heen geworsteld hadden. Het gaf Larson de kans om de aansluiting te vinden.

Met nog 32 ronden te gaan besloot Kevin Harvick onder neutralisatie alle vier banden te verwisselen. Hij kwam als achtste terug op de baan en zou uiteindelijk als vijfde eindigen. In de 194e ronde probeerde Brad Keselowski zich van Regan Smith los te maken maar toucheerde daarbij een andere deelnemer. Vijf ronden later moest Keselowski met een linker rechter voorband de leiding aan Kevin Harvick afstaan. Penske-coureur Keselowski verloor een ronde.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat polesitter Justin Allgaier in Bristol zijn tweede Nationwide-zege zou behalen. Hij reed ruim 62 ronden op kop maar eindigde als achtste.

Crash Piquet
Nelson Piquet Jr. reed gedurende de wedstrijd op volle snelheid tegen de gestrande bolide van Jamie Dick die van de baan gespind was. Piquet’s cockpit vatte direct vlam, maar de Braziliaan kon dankzij snel ingrijpen van de trackmarshalls zijn bolide ongedeerd verlaten.

Trading Paint
Busch en Larson zorgden in de slotfase voor voldoende spektakel. Kyle Busch: “Ik deed van alles om mijn momentum te beschermen. Voor een jonge rijder heeft hij ongelofelijk veel talent en heeft hier absoluut naam voor zichzelf gemaakt.”

Kyle Larson: “Ik was erg blij dat Kyle Busch de onderste lijn nam, want ik wist dat dit mijn laatste kans was om hem te kunnen passeren.” Met een verschil van slechts .023 secs. waren beiden “trading paint” op de finishlijn. Van de 300 ronden reed Busch er ruim 156 op kop.

2013_bristol_1_piquet_dick_crash
Zware impact tussen Jamie Dick en Nelson Piquet Jr. Beiden bleven ongedeerd.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet